Rozhodnutie Supreme Courtu proti Trumpovi vytvorilo v USA nebezpečnú situáciu

14.12.2020 23:32

Šéf Republikánov v Texase Allen West reagoval na zamietnutie žaloby štátu Texas Najvyšším súdom USA. Vo svojom písomnom vyhlásení hovorí,  že skutočnosť, že súd žalobu, ktorá obviňuje štyri swing-štáty z porušenia zákona o voľbách, zamietol, vytvorila v USA novú nebezpečnú situáciu.

West v tomto prípade hovorí o tzv. precedenc-prípade. To znamená, že vznikne situácia, ktorú môžu nasledovať aj iní.

Inými slovami West chce podnietiť celonárodnú diskusiu v Texase o možnom vystúpení štátu z Únie amerických štátov. Zároveň uvažuje o založení „Únie zákonomverných štátov“.

Z histórie: Texas sa stal 29. decembra 1845 už 28. spolkovým štátom USA. O niekoľko rokov však pri nezhodách medzi Juhom a Severom opäť USA opustil.

To zamýšľa iniciovať teraz West, podľa ktorého sa viaceré spolkové štáty dopustili pri voľbách porušenia americkej ústavy a Supreme Courte to nechal nepotrestané.

Ako uvádza Fox News, tak iniciatívu Allena Westa podporujú viacerí významní politici ako napríklad Kyle Biedermann.

Ten vyhlásil, že občania Texasu musia dostať možnosť vyjadriť sa v referende, či chcú za daných okolností, keď Supreme Courte nerešpektoval zákonné právo Texasu, ostať aj naďalej súčasťou USA alebo nie.

Biedermann:

„Spolkové úrady USA sa ocitli mimo kontroly a nereprezentujú a nerešpektujú hodnoty, ktoré vyznávajú občaniu Texasu. Preto som rozhodnutý vypracovať návrh zákona a predložiť ho našmu parlamentu, aby ho odsúhlasil.

Zákon umožní našim občanom hlasovať za nezávislosť Texasu.“