Rozhodnost a pevny charakter - 1. cast

09.08.2014 00:27

“Slobodny je ten, kto sa sam, len z vlastnej vole rozhoduje.” 

 

Spominam si, ze uz ako dieta som bol velmi tvrdohlavy a za kazdu cenu som sa snazil presadit si to, co som si zaumienil. Matka mi hovorievala, ze tuto vlastnost som mal takpovediac uz od kolisky a ze som tym nervoval vsetkych dospelych. V rodine som preto uzival povest problematickeho dietata. Istotne, tvdohlavost dietata nebola v tradicne ponimanej vychove vlastnost, za ktoru by ho jeho rodicia a ucitelia velmi chvalili. Kto bol tvrdohlavy a nechcel sa zrieknut svojej mienky alebo chcel veci realizovat len podla svojich predstav, ten bol pokladany za neposlusneho.

Neposlusnost sa zo strany autorit trestala a potlacala vzdy bez dlheho premyslania. Len malokto si pritom uvedomoval, ze tym sa deformovala a redukovala prirodzena iniciativa a aktivita mladeho jedinca. Z toho pohladu je velmi dolezite, aby sme ako rodicia alebo ako pedagogovia pozmenili svoj tradicny pohlad na fenomen tvrdohlavosti a zacali v nej vidiet aj jej vonkoncom pozitivne aspekty. 

Uvedomme si, ze tvrdohlavost nesie v sebe vzdy aj zdrave zarodky snahy po budovani si svojej vlastnej nezavislej mienky, a tym aj snahy o samostatnost. Tvrdohlavost signalizuje volu jedinca rozhodnut sa o niecom sam a potom toto rozhodnutie podla vlastneho uvazovania aj sam zrealizovat. Nie bez zaujimavosti je to, ze tvrdohlavost, alebo, ak to vyjadrime vseobecne pozitivnejsie chapanym atributom: pevna vola cloveka sa spravidla zraci uz v jeho pohlade a zrkadli sa v jeho tvari. Pritom treba zdoraznit, ze tvrdohlavost nie je celkom identicka s pevnou volou, ale je jej dolezitym aspektom. Na zaklade tvrdohlavosti je mozne pevnu volu rozvijat a upevnovat. Pevna vola suvisi velmi uzko s cielavedomostou a s extremnou snahou po realizovani svojich predsavzati. Pevna vola je neodmyslitelnym aspektom povahy revolucionarov, nabozenskych reformatorov, vodcov, rebelov, vyznamnych politikov a neortodoxnych myslitelov.  

Pevnou volou sa vyznacuje len velmi malo ludi. Je to jedna z najvynikajucejsich vlastnosti ludskeho charakteru. Kto ju ma, ten ma vsetky dvere otvorene a nijaka prekazka nie je pre neho nezdolatelna. Ak sa s pevnou volou snubi este aj skromnost a uslachtilost charakteru, potom si nemozno nic viac zelat. Pochopitelne, ze tak ako vsetky vlastnosti charakteru, tak si mozno trenovat aj pevnu volu. Mali by ju trenovat predovsetkym ti ludia, ktori o sebe vedia, ze maju slabu volu a ze velmi lahko podlahnu natlakom a ci vplyvom zvonka. 

Taky trening mozno najlepsie zacat tym, ze kazdy den si urobime predsavzatie vykonat nieco, co velmi neradi robime, alebo to, o com sme presvedceni, ze nemame schopnost to robit. Ak to dokazeme robit povedzme mesiac, tak sme uz urobili prvy vyznamny krok na ceste k spevneniu nasej slabej vole. No v nijakom pripade sa uz netesme z konecneho a rozhodujuceho vitazstva. Tak daleko este dlho nie sme. Na dosiahnuti pevnej vole je nevyhnutne pracovat trpezlivo dalej. Pevnu volu mozno trenovat mnohymi sposobmi a mnohymi metodami. Ak sme silni fajciari alebo alkoholici, tak pevnu volu si najlepsie dokazeme tym, ak prestaneme fajcit a pit. 

Mozno povedat, ze pevnu volu ma principialne ten, kto dokaze prebrat zodpovednost za svoje rozhodnutia, kto sa rozhoduje na zaklade vlastnych principov a uvah a kto je schopny udrziavat si vysoku hladinu pozitivnych emocii. Ak totiz niekto sklzava do negativnych emocii, tak je spravidla slabochom, bez pevnej vole.       

S pevnou volou suvisi aj pevny charakter. Pod pevnym charakterom rozumieme suhrn takych vlastnosti, ktore nam zarucuju optimalnu cestu zivotom. Jednym z predpokladov pre vznik pevneho charakteru je aj spominana tvrdohlavost, avsak len taka tvrdohlavost, ktoru mozno oznacit za pozitivnu. To je taka, ktora nas nuti k tomu, aby sme vzdy nebojacne presadzovali nasu mienku, ak sme vnutorne presvedceni, ze je spravna. Kto ma pevny charakter, ten spravidla ma aj dostatok odvahy. Odvaha znamena priebojnost a nebojacnost ku konfrontacii.   

Fantazia – o ktorej sme uz hovorili – a nasa pevna vola rozhoduju o tom ci sme schopni splnit si a realizovat nejake nase zelanie. Hovorim to preto, lebo pre mnohych z nas sa stalo kazdodennou samozrejmostou, ze mnohe nase najkrajsie a najsilnejsie zelania jednoducho potlacime. 

Co je toho pricinou? Spravidla je to zapricinene pravidlami a normami, ktore nam diktuje prostredie, v ktorom zijeme. V tomto zmysle mozno povedat, ze vsetky zelania, ktore v nasej fantazii vzniknu, su ihned preskusavane kontrolnym filtrom spolocenskych zvyklosti a pravidiel. V tejto faze preverovania sa rozhodne ci nase prianie bude zamietnute alebo ci dostane “zelenu”. 

Hoci neraz ide o zivotne dolezite zalezitosti, ludia si tento mechanizmus uvedomuju len velmi zriedkavo. Preto by sme mali o tychto veciach uvazovat velmi vedome a zaujat k nim nekompromisne naozaj len nase vlastne stanovisko. K tomu prirodzene treba pevny charakter a velku davku rozhodnosti.  

pokracovanie nasleduje