Roland Tichy: Smutná a trpká bilancia vlády Merkel

11.07.2021 23:21

Roland Tichy je nemecký nezávislý kritický žurnalista a publicista, ktorý vecne, ale tvrdo nekompromisne kritizoval a kritizuje dlhoročné vládnutie Angely Merkel, ktorá bude už čoskoro len exkancelárkou.

65 ročný Tichy (univerzitné vzdelanie) má za sebou mnoho skúseností z rôznych funkcií a úradov. Bol tri roky poradcom Helmuta Kohla a pracoval aj pre viaceré médiá. O. i. bol aj šéfredaktorom Wirtschaftswoche a šesť rokov bol predsedom renomovaného Ludwig-Erhard-Stiftung.

Podľa jeho vyjadrenia nemalo Nemecko nikdy takú katastrofálne zlú vládu ako za predlhej éry Merkel. Prispela hlavnou mierou k tomu, že diletantizmus sa stal štátnou doktrínou. Napriek tomu sa ešte nikdy žiadna vládna nemecká elita nedávala tak samoľúbo spokojne a nadšená sama sebou, a to napriek sústavnému zlyhávaniu.

Korona kríza Donaldovi Trumpovi poškodila, Angele Merkel naproti tomu veľmi pomohla. Už predtým ju veľká časť Nemcov pozdvihla na piedestál „dobrotivej matky národa“  a  v korona kríze sa skvele dokázala prezentovať ako: „v Nemecku nejde nič bez Angely Merkel“.

Dlhodobo dokázala občanom manipulatívne vsugerovať:

„Som tu neustále pre vás a dávam dobrý pozor na vás,  aby sa vám podľa možnosti nič nestalo – preto žiadna panika, wir schaffen das.“

A mnoho Nemcov v nej dlho videlo skvelú a silnú osobnosť, akou ale v skutočnosti nikdy nebola. Čo však vedela skvele, to bolo vyvolávanie a vytváranie takmer dokonalej ilúzie, že je železnou kancelárkou, ktorá vidí a vie všetko už dopredu. Najneskôr ku koncu jej kancelárstva sa táto ilúzia však začala rozpadať. Žiaľ, pre Nemecko i pre Európu už veľmi neskoro. Prekliate neskoro!

Merkel vládla ako autokratický despot – kritiku neznášala a kategoricky odmietala. Mala na to svoje metódy a nejednu si doniesla  z NDR, kde bola vyformovaná. Ak nejaká diskusia, ktorej bola účastná, neodbiehala po jej chuti, tak ju „patologizovala“ podľa motta:

„Kto je inej mienky, tak ten nie je psychicky celkom v poriadku – zrejme potrebuje psychologické ošetrenie.

Niečo také sa dosiaľ na Západe vždy spájalo s cynickou rétorikou totalitných režimov, typu Bieloruska a Ruska.

Médiá to u Merkel však nevideli a vidieť nechceli (nesmeli). Mutti Merkel smela a mohla predsa všetko.

Ak sa stane nový kancelárom Armin Laschet, tak sa v Berlíne určite niečo zmení. Ak sa stane kancelárkou ale nevyzrelá nevyrovnaná Zelená Annalena Baerbock, ktorá mnoho zo svojej minulosti zamlčala a v istých veciach nepovedala pravdu, tak sa veľmi pravdepodobne z nej vyvinie ešte väčšia despotka, ako bola a je Merkel.

V Nemecku bola jediným zákonom len kancelárka Merkel – bola ním preto, lebo stála ako jediná nad zákonom dovtedy platným!