Revolúcia v medicíne: Ryba ostriež zachraňuje životy mnohých ľudí

20.05.2018 19:41

Nová liečebná metóda, ktorú objavili lekári v Brazílii, pomáha doslova zázračným spôsobom ľuďom, ktorí utrpeli ťažké, životu nebezpečné popáleniny. Informoval ma o nej pred polrokom môj argentínsky priateľ žijúci dlhé roky v Brazílii. Pri požiare svojho domu utrpel silné popáleniny a extrémne spálená bola pritom najmä jeho pravá noha. Obával sa, že o ňu príde.

Bol si istý, že bude musieť byť amputovaná. Keď sa dozvedel o novej metóde liečenia popálenín – ktorá vtedy bola ešte v štádiu pokusného, ale už veľmi úspešne prebiehajúceho projektu – okamžite súhlasil s jej nasadením. Liečebný proces predstihol všetky jeho očakávania. Už za 25 dní mohol nemocnicu opustiť. Popálená noha a všetky ďalšie popáleniny, ktoré utrpel, boli vyliečené a rany zacelené. Brazílski lekári používajú pri liečení aj najťažších popálenín rybiu kožu a síce z istého druhu ostrieža, ktorý sa nazýva tilapia.

Prv ako kožou tilapie obložia spálené miesta na tele pacienta, tak musí byť špeciálnou metódou upravená. Keď ju ošetrujúci lekár priloží na spálenu kožu, tak v prvom rade pôsobí tak, že rany po spálení zásobuje dôležitými proteínmi. Má ich mimoriadne veľa a tiež má aj veľa kolagénu. Okrem toho rýchlo utišuje bolesti a dodáva na spálené miesta aj potrebnú vlhkosť. Má aj tú skvelú vlastnosť, že veľmi dobre priľne na popálené miesta a chráni ich tak pred vniknutím nebezpečných patogénnych baktérií.

Táto rybia koža je  veľmi elastická a mimoriadne odolná. Má podobnú štruktúru ako aj ľudská koža. Táto metóda má aj ďalšiu prednosť, ktorá spočíva v tom, že liečebný proces sa skráti o veľa dní. Pacienti, ktorí pri klasickej liečbe museli ostať v nemocnici niekoľko mesiacov, tak touto metódou sú vyliečení po troch až štyroch týždňoch. V neposlednom rade je dôležité aj to, že  náklady pri tomto spôsobe liečenia sú podstatne nižšie, ako pri klasickej liečbe. Metóda je aj jednoduchšia a pre pacientov oveľa menej bolestivá –  nie sú potrebné žiadne masti a nie je potrebné ani neustále vymieňanie obväzov.

V piatom najväčšom brazílskom meste Fortaleza je v miestnej nemocnici najväčším pokladom veľká ladnička, plná rybích koží ostrieža, tilapia. Každý jeden kus kože musí byť starostlivo sterilizovaný. Tento špeciálny ostriež – tilapia – je chovaný a rozmnožovaný vo veľkej vodnej nádrži, 250 kilometrov od mesta Fortaleza a je cenený aj pre svoje kvalitné mäso.

Dr. Maciel z nemocnice vo Fortaleza, špecialista na túto metódu, je presvedčený, že už čoskoro sa bude uplatňovať na celom svete. Lekári z viacerých štátov, aj z Európy, už o ňu prejavili veľký záujem. Dr. Maciel už úspešne vyliečil pomocou kože ostrieža stovky pacientov s popáleninami druhého i tretieho stupňa. Medzi nimi i veľa detí.