Renomovaný nemecký autor a publicista M. Walser: Putin a Trump sú skvelí politici

11.05.2018 23:20

Martin Walser to povedal v rozhovore pre Neue Osnabrücker Zeitung. V mladých rokoch bol prívržencom zmierovacej politiky Willyho Brandta, ktorý ako prvý nemecký kancelár prelomil ľady medzi vtedajším Západným Nemeckom a Sovietskym Zväzom. Neskôr Walser viackrát navštívil Moskvu a stal sa obdivovateľom politiky i osobnosti Michaila Gorbačova.

Teraz sa v najvyšších superlatívoch sa vyjadril o Donaldovi Trumpovi i o Vladimírovi Putinovi.

Walser o.i. povedal: „Obaja sú výnimoční politici a reagujú veľmi obozretne, a to napriek tomu, že v mnohom sledujú rôzne záujmy. Trump je extrémne otvorený a úprimný a čo mi je na ňom mimoriadne sympatické, je to, že nepatrí do tej istej politickej kasty ako Hillary Clinton.

Aj jeho volebný slogan, ktorým si získaval srdcia Američanov – America first – som plne akceptoval. Je predsa zahanbujúce, že USA majú takú mizernú obchodnú bilanciu.

Nevidím dramaticky ani rastúce napätie medzi Západom a Východom. Nie je vôbec porovnateľné s extrémne nebezpečným napätím, ktoré vládlo počas studenej vojny medzi USA a Sovietskym Zväzom. Teraz nepanuje medzi Moskvou a Washingtonom žiadne vražedné nepriateľstvo, ako tomu bolo vtedy. Obom politikom, Putinovi i Trumpovi plne dôverujem.“

Walser sa v nemeckých médiách už krátko po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta vyjadril pozitívne k jeho voľbe a nešetril kritikou na nemecké médiá a na nemeckých intelektuálov, ktorí amerického prezidenta označovali za katastrofu pre USA i pre celý svet. 

Podobne viackrát ostro kritizoval tých, ktorí v Putinovi vidia ruského diktátora, ktorý je veľkou a nebezpečnou hrozbou pre Západ.

Z výpovedí Walsera vyplýva, že je presvedčený o tom, že príde čas, keď Trump - po odstránení istých "prekážok" - bude môcť s Putinom politicky naozaj konštruktívne spolupracovať.