Recesia sa začala. Je väčšou katastrofou ako korona. Nová vlna korona-migrantov

20.04.2020 23:45

Hlad bude masove zabíjať aj tam, kde ho dosiaľ nepoznali. Globálna recesia, ktorá sa už začala, spôsobí neporovnateľne viac smrtí ako korona. Prognózy rôznych organizácií vychádzajú z toho, že globálna recesia bude znamenať to, že 35 až 65 miliónov ľudí sa dostane do absolútnej chudoby.

Viac ako tretina ľudstva nesmie v súčasnosti v dôsledku korony pracovať. Ratingagentur Fitch vychádza z toho, že  výkon nemeckej ekonomiky sa tento rok zníži o 3,9 percenta a v EÚ až o 4,2 percenta. V celosvetovom merítku to budú takmer 2 percentá. Pritom sa tento rok očakával rast svetovej ekonomiky až o 3 percentá.

To sú len suché čísla, ale za nimi sa ukrývajú katastrofálne pomery stoviek miliónov zúfalých ľudí. V EÚ štátoch ľuďom, ktorí nesmú pracovať pomôže štát, ale v krajinách tretieho sveta nič také neexistuje. Tam budú zničené milióny ľudských existencií.

Internacionálny katolícky Missionswerk Missio oznámil už pred dvoma týždňami, že v Indii, kde platí zákaz vychádzania z domu, sú už teraz početné oblasti, kde ľudia v dôsledku toho hladuju a nemajú nijakú podporu od štátu.

Hovorca Missio, povedal, že nielen v Indii bude v dôsledku tejto situácie neporovnateľne viac mŕtvych, ako tých čo zomrú na koronu. Situáciu zhoršilo ešte viac to, že v Indii, Vietname a v početných ďalších krajinách prudko stúpli a stúpajú ceny potravín.

Najhoršie táto globálna hospodárska-korona-kríza postihne krajiny na juh od Sahary. Tam žije polovica ľudí z tých (to je 17, 5 až 32,5 milión ľudí), ktorí sa dostanú pod hranicu absolútnej chudoby, kde sa z toho, čo človek má k dispozícii nedá prežiť. A to je menej ako 1,9 dolára na deň.

A tak to je korona, ktorá rozpúta ďalšiu veľkú migračnú vlnu smerom do EÚ, o ktorej sme ešte pred niekoľkými mesiacmi ani len netušili. Ak urýchlene niečo nepodnikneme, aby sme týmto miliónom ľudí pomohli prežiť, tak nás táto vlna neminie.

Nórsko už urobilo v tomto smere prvý krok a jeho minister pre pomoc rozvojovým krajinám vyzval vyspelé bohaté štáty, aby spolu s Nórskom vytvorili finančný fond, z ktorého by sa hradili straty, ktoré rozvojové krajiny utrpeli a utrpia v dôsledku globálnej recesie, spôsobenej koronou. Nórsko zatiaľ stále čaká na reakcie od vyzvaných štátov.

Vzhľadom na všetko toto sa teraz to, že sme zastavili produkciu a svojvoľne spôsobili globálnu recesiu, ktorá postihne zničením existencií obrovský počet ľudí v rozvojových krajinách, ale množstva ľudí aj u nás, tak to bolo nepremyslené a nezmyselné. A znova si treba pripomenúť, že čím dlhšie bude ekonomika zabrzdená, tým väčšie množstvo ľudí neprežije a tým väčší počet firiem, podnikov, obchodov, reštaurácií, hotelov, atď. navždy zanikne.

Pochopili to už dávnejšie prezidenti Trump i Bolsonaro a robia všetko pre to a doslova bojujú o to, aby sa opatrenia blokujúce ekonomiku zrušili a aby sa produkcia rozbehla.