Realisticky proruský názor renomovaného CDU politika Michaela Kretschmera, šéfa saskej vlády

20.07.2022 23:15

Kretschmer povedal v utorok, že Nemecko musí bezpodmienečne zohrať rolu sprostredkovateľa vo vojne Ruska s Ukrajinou. Zdôvodnil to s históriou Ruska a tým, že ide najväčšiu krajinu na svete s veľkým významom.

Okem iného Kretschmer zdôraznil:

„Wir müssen dafür eintreten, dass dieser Krieg eingefroren wird. Es gehe darum, Zeit zu gewinnen, um in Sicherheitsmaßnahmen investieren zu können.“

Preklad: „Musíme sa zasadiť za zmrazenie tejto vojny. Ide o to získať čas, aby sme tak mohli investovať do bezpečnostných opatrení.“       

Ministerský predseda Saska pripomenul aj to,  že si konečne musíme uvedomiť, že táto vojna vrhá celý svet a najmä Európu do chaosu.

Ak bude pokračovať, tak stratíme ekonomickú silu, ktorá je nevyhnutná, aby sme žili v bezpečí a zároveň ostali aj schopní konkurencie.

Podľa Kretschmera si musí Nemecko a Európa svoj postoj k vojne na Ukrajine prehodnotiť.

Povedal, že doterajšie postoje vníma tak, že v prvom rade ide o víťazstvo Ukrajiny a v druhom rade o to, aby sme nikdy viac neimportovali z Ruska suroviny a prírodné bohatstvá. Ak tieto postoje nezmeníme, tak sa podľa neho nikdy nedostaneme k mierovým rokovaniam. Aktuálne diskusie o tom sú v súčasnosti veľmi jednostranné.

Michael Kretschmer:

 „Som pevne presvedčený, že tieto ruské dodávky bezpodmienečne potrebujeme. A som toho názoru, že sa spoločne musíme pokúsiť presvedčiť ruského prezidenta a aj Ukrajinu, že my všetci spoločne musíme dosiahnuť zmrazenie tohto konfliktu. A to je niečo úplne iné, ako je to teraz.“

Kretschmer musel svoj proruský postoj (tak ho v každom prípade vidia tí, ktorí by najradšej mali svet bez Rusov) vyjadriť veľmi diplomaticky a opatrne.

V CDU je veľa tých, ktorí sú devótnymi posluhovačmi USA a predsedom CDU je notorický protiruský vojnový štváč a obdivovateľ USA, Friedrich Merz.

Kretschmera bude určite za jeho slová atakovať mnoho z týchto ľudí. Na druhej strane sa už ale vyjadrilo veľké množstvo Nemcov, i niektorí politici veľmi kladne k jeho proruským postojom.