Reakcie nemeckých mainstreamových médií na výsledky volieb v Sasku a Brandenbursku

02.09.2019 23:18

Výsledky volieb vo východnom Nemecku hodnotia všetky nemecké médiá ako dôsledok novej politickej destability nemeckej spoločnosti, akú krajina vo svojej povojnovej histórii dosiaľ nepoznala.

Niektoré médiá v nej vidia aj menšiu katastrofu, iné dokonca veľkú katastrofu.

Takto hodnotí voľby na východe Nemecka šesť veľkých mainstreamových denníkov:

Süddeutsche Zeitung:

Boh vie, že toto ešte nie je koniec demokracie.

Frankfurter Allgemeine Zeitung:

V Sasku a Brandenbursku mali CDU a SPD ešte raz šťastie, ale napriek tomu sa teraz ocitli  v úplne zmenenej politickej situácii.

Märkische Allgemeine z Potsdamu: 

Sila AfD, ale aj miznúci vplyv tradičných strán SPD a CDU veľmi zmenili politickú scénu v Brandenbursku.

V súčasnej situácii je potrebná v našej krajine minimálne trojčlenná koalícia, aby bolo možné vytvoriť vládu. To bude nútiť troch partnerov v koalícii k maximálnemu pragmatizmu a pripravenosti ku kompromisom. A to bude extrémne  ťažké a náročné.  

Badische Zeitung:

Hoci spočiatku bola postihnutá politickým úpadkom len SPD, tak teraz sa už stala pacientom aj CDU, pacientom, ktorý veľmi ťažko ochorel. To vyvoláva obavy, lebo ide o klasické tradičné strany, ktoré dlhé desaťročia celkom úspešne formovali a usmerňovali život v Nemecku. Teraz je veľkou otázkou, koľko instability spôsobí nová a veľmi neobvyklá situácia, do ktorej sa krajina dostala.

Münchner Merkur:

Angela Merkel prispela svojou politikou k tomu, že vpravo od CDU-CSU mohla vzniknúť nová alternatíva, a to AfD, ktorá bola v početných lokalitách vo voľbách pred CDU i SPD. Ale novou ženou na čele CDU-CSU je teraz Anegret Kramp-Karrenbauer a tá sa musí pokúsiť lepiť trosky, ktoré jej boli odovzdané. Aj to je osud.

A realitou je aj to, že nové problematické koalície na východe našej krajiny budú v podstate len “spolky na ochranu“ pred AfD, čo túto stranu ale urobí ešte silnejšou. A to preto, lebo veľká časť východných Nemcov netúži po ničom tak veľmi, ako odplatiť západnej časti Nemecka a jeho neoliberálnym elitám všetky poníženia a príkoria, ktoré po páde Berlínskeho múra spôsobil Západ Východu.

Aj Frankfurter Rundschau vysiela len pesimistické tóny:

Voľby v Brandenbursku a Sasku ukázali verejnosti brutálny poznatok. Približne až štvrtina voličov dala svoje hlasy kazateľom nenávisti z AfD. A to takým spôsobom, akoby si vôbec nevedeli oceniť slobodu a liberalitu. Akoby bola ich túžba po pochybnej bezpečnosti, ktorú sľubuje AfD, silnejšia ako túžba po otvorenej spoločnosti, ktorú ponúka súčasná vláda v Berlíne. Kto podporuje pravicovo extrémnu a autoritatívnu politiku AfD, ten sa už dávno vzdialil demokracii.