Reakcie moslimských krajín na vraždy v Paríži, ktorých sa dopustili moslimskí extrémisti

09.01.2015 12:20

 

Teroristický akt moslimských extrémistov v Paríži je veľkou témou aj v moslimských krajinách. Radikálni moslimovia ho oslavujú a píšu o tom nadšene v sociálnych sieťach. Mnohí z nich vyhlasujú atentátnikov za hrdinov a pomstiteľov za urážky islamu a proroka Mohameda satiristickym magazínom z Paríža. Možno tam čítať: "Nech Alah odmení našich bratov z Francúzska." - "Začneme zabíjať vašich ľudí vo vašich uliciach." 

Väčšina oficiálnych reakcií však brutálny akt odsudzuje.  Moslimskí extrémisti si ale želajú, aby sa tento požiar nenávisti a vraždenia rozrástol a nadobudol väčšie dimenzie, ako pred takmer desiatimi rokmi, keď dánsky denník Jyllands-Posten publikoval karikatúry proroka Mohameda.

dokončenie:

Vtedy demonštrovali vo svete státisícky moslimov a o život pritom prišlo 160 ľudí. Momentálne sa podobné aktivity v islamských štátoch nechystajú. Viaceré vlády týchto štátov odsúdili parížsky atentát. Medzi nimi Turecko a Afganistan. Rada moslimských kazateľov v Indonezii odsúdila atentát a jej hovorca Junaidi vyhlásil, že to je proti islamskému učeniu a proti humanizmu.

Egyptské noviny Al-Šorouq nazvali atentát teroristickým zemetrasením. Vplyvné arabské noviny Al-Šarq al-Avsat ho označili ako masaker a kritizujú radikálne skupiny vo vlastných regiónoch, ako aj ich podporovateľov. V komentári sa píše, že kto podporuje teroristov a ich aktivity, ten je zločinec - je to kritika tých, ktorí v moslimských krajinách ospravedlňujú extremistov a "vysvetlujú" dôvody ich krvavých činov.

 

Môj komentár:

 

Medzi kritikov zákerného útoku islamistov na mediálnych reprezentatov slobody prejavu a mienky, na žurnalistov satirického parížskeho magazínu, patria aj krajiny, o ktorých sa tvrdí, že ideologicky sú veľmi blízko k džihadizmu a islamistickému extrémizmu, ako napríklad Saudská Arábia a Katar, alebo islamistická politická strana z Tuniska - Ennahda - a ho odsúdili. 

Preto takéto ich prejavy sú nanajvýš pochybné a nemožno im príliš veriť. Kedže v celom svete vládne obrovské solidárne pobúrenie a rozhorčenie nad vraždami žurnalistov, tak zrejme momentálne nechcú patriť k tým, ktorí provokujú opačnými výpoveďami.

V Nemecku panujú veľké a oprávnené obavy, že podobné teroristické akty sa môžu vyskytnúť aj tam. V krajine rastie odpor voči islamu ako relígii. Ešte krátko pred atentátom v Paríži sa podľa prieskumu až dve tretiny Nemcov cítia islamom ohrození a 67 percent je toho názoru, že islam nepatrí do Európy. Po atentáte tieto čísla určite rapídne narastú.   

Ešte zdôrazním, že magazín Charlie Hebdo bol známy tým, že karikaturisticky si nebral na mušku len islam, ale aj iné relígie ako kresťanstvo či židovtsvo. 

Francúzi - ako sotva nejaký iný národ - si vysoko uctievajú svojich významných karikaturistov a výpovedná sila ich karikatúr, má pre veľa z nich vyššiu hodnotu ako slová spisovateľov.