Rastliny v bytoch sú nielen okrasou, ale majú aj pozitívny vplyv na telo a psychu

27.01.2019 22:38

Každý z nás strávi veľa času v uzavretých priestoroch - doma i v práci. Je veľmi dôležité mať aj tam vo svojej blízkosti rastliny. Majú blahodárny účinok na náš organizmus i na našu dušu.  Okrem toho svojou prítomnosťou skrášľujú naše bezprostredné okolie, vdychujú mu viac životnosti a harmónie. Majú aj tú vlastnosť, že ho zbavujú prípadných otravných a škodlivých substancií, ktoré skryte  číhajú v nábytkoch, pokrovcoch, farbách, tapetách, gume, plastoch a podobne. 

Rastliny sú schopné ich odfiltrovávať zo vzduchu, ktorý dýchame doma alebo v práci. Napríklad fikus absorbuje veľmi dobre okrem iného nebezečný otravný benzol, ktorý sa nachádza v gume, plastoch či vo farbe na stenu. 

Filodendrón zas neutralizuje formaldehydy, ktoré obsahujú izolačné materiály, obklady podlahy, alebo aj pohovky a kreslá. Rastliny v byte tiež pôsobia pozitívne, ukľudňujúco a sú aj skvelým "antidepresívom", predovšetkým pre tých, ktorí vedia s nimi vstúpiť do intenzívneho, takpovediac kontemplatívneho kontaktu. To znamená, ak ich nepovažujeme len za akúsi vhodnú dekoráciu a škrášlenie priestoru - čo nesporne tiež sú - ale ich vnímame ako nádherné živé bytosti a sme schopní objaviť ich vnútornú podstatu, preniknúť do nej a začať s ňou komunikovať. 

Pracovníci Univerzity v Kolíne nad Rýnom vypočítali, že vlhkosť vzduchu v miestosti o ploche 30 štvorcových metrov, v ktorej je 5 až 6 stredne veľkých izbových rastlín, sa ich prítomnosťou zvýši až o 40 percent, čo vytvára zdravšiu a príjemnejšiu izbovú klímu. 

Buďte preto v tomto smere veľkorysí a ak nemáte žiadne rastliny okolo seba, prípadne len veľmi málo, tak urobte nápravu. A najmä nezabúdajte na to, s rastlinami, ktoré máte, aj "hovoriť" a vysielať na nich lásku. Rastliny to potom vedia vrátiť aj tým, že sa im tak ešte lepšie darí a doslova prekvitajú.