Rakúsky kancelár o migračnej kríze povedal Orbánovi v Budapešti: Je 5 minút po dvanástej

04.10.2022 23:00

Karl Nehammer podľa všetkého už pochopil, že narastajúcu migračnú krízu je najlepšie riešiť spoločne s Viktorom Orbánom, ale nie s Bruselom.

Ešte pred niekoľkými mesiacmi kancelár Nehammer by o Viktorovi Orbánovi nebol stratil ani len jediné dobré slovo a vyjadroval sa o ňom len ako o nacionalistovi a anti-Európanovi, ktorý škodí EÚ a „nemá srdce“ pre migrantov. Odrazu sa to zmenilo a Rakúsko už doslova otriasa aj migračná kríza, a tak Nehammer prekvapujúco hľadá blízkosť Orbána a prejavuje mu aj politickú spriaznenosť.

Tým, že mu povedal, že vzhľadom na ďalšie a ďalšie masy migrantov prúdiace do EÚ, je už päť minút po dvanástej, len vyjadril, že maďarský premiér mal vždy pravdu, keď kritizoval Brusel a Angelu Merkel pre ich migračnú politiku.

Verejnosť  je naplno zamestnaná obavami z inflácie, z nebývalého rastu cien, z vojny na Ukrajine a akosi jej uniká to, že je tu ešte aj veľká migračná a utečenecká kríza.

V Rakúsku narastá priam hrozivo počet žiadostí o azyl. K tomu treba pripočítať ešte neznámy počet ilegálnych migrantov, ktorí doslova prúdia do Rakúska a tým aj do EÚ.

Rakúsky kancelár Nehammer sa v pondelok zúčastnil v Budapešti dôležitej konferencie o migračnej kríze.

Karla Nehammera a rovnako aj srbského premiéra Vučiča pozval na konferenciu Viktor Orbán.

Medzitým sa stretol rakúsky minister vnútra Gerhard Karner so svojimi kolegami zo Slovenska, Česka a Maďarska v Bratislave, aby viedli rozhovory na túto tému.

V Budapešti sa potom poobede konala tlačová konferencia. Témou konferencie boli rozhovory  o stratégiách a opatreniach, ktoré by obmedzili ilegálnu migráciu.

Nehammer vyjadril potešenie, že sa už začala úzka spolupráca Viedne s Budapešťou a Belehradom.

A zvlášť srdečne sa poďakoval Viktorovi Orbánovi – to vyznelo akoby sa tak aj chcel ospravedlniť za to, že v minulosti ho spolu s Bruselom kritizoval za jeho migračnú politiku.

Teraz zdôraznil, že len na základe intenzívnej policajnej spolupráce Rakúska a Maďarska bude možné eliminovať organizované bandy prevádzačov, ktoré umožňujú príchod tisícok ilegálnych migrantov do oboch krajín.

Len za 9 mesiacov tohto roku zaregistrovalo Rakúsko takmer 60 000 žiadostí o azyl!