Rakúsko chce Herberta Kickla za kancelára – viac ako 30 percent Rakúšanov si to želá.

27.11.2023 13:34

Keď bol Herbert Kickl pred viac ako dvoma rokmi zvolený za predsedu pravicovo-konzervatívnej FPÖ, tak bol považovaný za príliš radikálneho na to, aby bol schopný získať väčšinu voličov.

 

Líder FPÖ však  vôbec nezmenil svoj štýl – je stále silným patriotom, je za tú istú utečeneckú politiku ako Viktor Orbán a podobne ako on, je aj proti ruským sankciám a v ukrajinskom konflikte za diplomaciu a nie za zbrane pre Kyjev. 

 

Výstižne to charakterizuje jedna jeho výpoveď:

 

„Die EU entwickelt sich vom Friedensprojekt zur Kriegsunion und befeuert das sinnlose Blutvergießen auf beiden Seiten. Und am Ende will wieder niemand dafür verantwortlich sein. Die Zeche dafür werden die EU-Bürger zu bezahlen haben: Hunderte Milliarden Euro werden in den Krieg investiert, die die EU-Staaten nicht haben. Und die EU-Eliten lassen sich dafür auch noch abfeiern. Das ist nur noch verrückt!“

 

Preklad:

„EÚ sa z mierového projektu mení na vojnovú úniu a podnecuje nezmyselné krviprelievanie na oboch stranách. A v konečnom dôsledku za to nikto nechce niesť zodpovednosť. Občania EÚ budú musieť zaplatiť cenu:

 

Stovky miliárd eur sa investujú do vojny, ktoré štáty EÚ ale nemajú. A elity EÚ sa za to nechajú ešte aj oslavovať. Toto je jednoducho šialené!"

 

Teraz sa Kickl už môže tešiť zo silnej podpore Rakúšanov.

 

V úplne novom prieskume Lazarsfeld prichádza Kickl (2000 respondentov od 20. do 22. novembra 2023, maximálna fluktuácia 2,2 %) v extrapolácii na skvelých viac ako 30% voličov, ktorí by ho zvolili za kancelára v priamom procese – to je o jeden percentuálny bod viac, ako má v súčasnosti jeho strana – takže Kickl sa stal jej hlavným ťahúňom.

 

Aj v hrubých údajoch, ktoré Lazarsfeld používa ako základ pre svoje projekcie, má predseda FPÖ jasný náskok pred šéfmi konkurenčných strán – kancelárom Karlom Nehammerom z ÖVP a lídrom SPÖ Andreasom Bablerom.

 

Ukazuje sa, že pravicová radikalita už nie je hendikepom. Nehammer a Babler dosiahli zhodne len 22%.