Rakúsko: Ak sa Putin „nezľutuje“, tak za 60 dní budeme bez plynu

26.06.2022 20:19

Rakúske médiá píšu, že zlyhanie Zelenej rakúskej ministerky pre energetiku je oveľa horšie ako sa to dosiaľ zdalo.

Z 39,5 TWh plynu, ktoré sú v rakúskych zásobníkoch uložené, môže Rakúsko využiť len 7,5 TWh,  zvyšok mu nepatrí.

Ak Vladimír Putin dodávky plynu do Rakúska celkom zastaví, tak krajina bude za 60 dní bez plynu. Ak by to bolo v zime, tak už za 20 dní by Rakúsko nemalo nijaký plyn.

Následky niečoho takého by boli fatálne dramatické. Potravinový a papierenský priemysel by museli zastaviť svoju produkciu. Diaľkové kúrenie by nemohlo byť prevádzkované.

Rakúsko by muselo okamžite začať veľmi masívne importovať veľmi drahý atómový elektrický prúd, lebo by boli odstavené aj tri rakúske plynové elektrárne, ktoré aktuálne hradia 16 percent rakúskej spotreby elektriny.

Veľmi rýchlo by potom prišlo aj k masovej nezamestnanosti a pravdepodobne aj k sociálnym nepokojom.

Rakúšan Prof. elektro-Dipl. Ing. Klaus Albrecht BSc to komentoval nasledovne:

„Faktom ostáva, že máme s Gazpromom už od roku 1968 férovú zmluvu o dodávkach plynu, platnú až do roku 2040, ktorá bola dodržiavaná až dosiaľ k obojstrannej spokojnosti.

Preto odporúčam, aby vláda prehlásila, že aj naďalej bude dodržiavať neutralitu Rakúska, ktorá je ostatne pevne zakotvená v našej ústave a následne zdôrazní, že sa z tohto dôvodu viac nebude podielať na sankciách EÚ proti Rusku. Na oplátku potom môže Viedeň očakávať, že aj Gazprom naplní svoj zmluvný zaväzok.