Rakúsko a Maďarsko nechcú Kyjevu dodávať žiadne zbrane. Viedeň sa pridala k Budapešti

07.02.2023 23:04

Budapešť-Viedeň. Vzťahy medzi Ukrajinou a Maďarskom sa môžu naďalej zhoršovať. Viktor Orbán sa nechce v žiadnom prípade dať zatiahnuť do vojny s Ruskom. A to je pre Kyjev veľká zrada, a sotva odpustiteľná.

Viktor Orbán má s Vladimírom Putinom veľmi blízky priateľský vzťah – takmer ako Gerhard Schröder, a to znamená, že Zelenskyj v ňom vidí nepriateľa Ukrajiny.

Maďarsko a Rakúsko oznámili, že obe krajiny nebudú Ukrajine dodávať zbrane. Už predtým ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na západných politikov, aby urýchlili dodávku sľúbených vojenských dodávok.

Na spoločnej tlačovej konferencii v Budapešti to oznámili maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky a jeho rakúska kolegyňa Klaudia Tanner s tým, že ich krajiny si neželajú eskaláciu vojny na Ukrajine. Informoval o tom portál Newsweek.

„Pozícia Maďarska a Rakúska, oboch členov Európskej Únie, je jasná. Preto rozhodnutie neposkytnúť Ukrajine vojenskú podporu slúži na zabránenie ďalšej eskalácie,“ Szalay-Bobrovniczky to povedal spravodajskému portálu Euractiv.

Szalay-Bobrovniczky zdôraznil, že obe krajiny chcú zostať na strane mieru a nie na strane vojny, ale že obe poskytujú humanitárnu pomoc Ukrajincom utekajúcim pred vojnou.

Rakúska ministerka obrany Tanner vyhlásila, že sa veľmi obáva, že vojna zasiahne západnú Európu a že ju znepokojuje aj veľká pravdepodobnosť zvýšenej migrácie.

„Efekty sú enormne citeľné nielen v Rakúsku, ale aj v Maďarsku. Veď trasy vedú cez našu susednú krajinu až k nám,“ zdôraznila Tanner.

Maďarsko aj Rakúsko sú vysoko závislé od ruského zemného plynu. Rakúsko sa zaviazalo zachovať neutrálny štatút, ktorý malo počas studenej vojny.

Maďarský premiér Viktor Orbán má už mnoho rokov úzke ekonomické a politické vzťahy s Ruskom a často hovorí o svojom blízkom vzťahu s Vladimirom Putinom.

Ešte donedávna chcel rakúsky kancelár podporovať dodávky, ale Orbán ho v rozhovoroch presvedčil o tom, aká je správna cesta a Viedeň je odrazu na strane mieru!

 

Pochopí to niekedy aj Praha a Bratislava?

 

Pokiaľ tam vládnú devótne vzalské proamerické garnitúry určite nie.