Rakúska vláda vydáva naďalej milióny na korona vakcíny, ktoré sú nepotrebné a ktoré už nikto nechce

24.07.2023 22:54

Ako informovali alternatívne rakúske médiá, tak nezmyselná testovacia mánia čierno-zelenej rakúskej spolkovej vlády v období korony vyšla rakúskych daňových poplatníkov draho:

Podľa Dvora rakúskych audítorov sa do konca roku 2022 minulo na hromadné testy najmenej 5,2 miliardy eur.

 

Kontroverzné očkovanie proti koronavírusu však ešte niekoľko rokov bude zaťažovať štátny rozpočet Rakúska:

Len do roku 2025 je vyčlenených minimálne 19 miliónov eur na skladovanie, distribúciu a likvidáciu vakcín po expirácii.

 

To zistila oficiálnym parlamentným dotazom podpredsedníčka klubu FPÖ Dagmar Belakowitsch zaslaným zelenému ministrovi zdravotníctva Johannesovi Rauchovi. Tých 19 miliónov eur bolo v rozpočte rezervovaných na obdobie od roku 2023 do polovice roku 2025.

 

Belakowitsch to označila za obrovský škandál:

 

„Toto očkovanie nikto nepotrebuje – a napriek tomu ho táto vláda naďalej kupuje, distribuuje a ak ho nikto nechce, tak ho ničí. Zdá sa, že peňazí je na to dosť, zatiaľ čo v zdravotníctve inak chýbajú peniaze všade.

Celkovo sa na logistiku vakcín minulo viac ako 56 miliónov.“

 

Do konca roka 2022 sa už do logistiky nespočetných dávok vakcín investovalo 37,6 milióna eur, takže teraz treba pridať ďalších 19 miliónov. To má za následok náklady v celkovej výške 56,6 milióna eur len na skladovanie a distribúciu – peniaze, ktoré súrne chýbajú inde v chorom rakúskom zdravotnom systéme.

 

Belakowitsch preto vyzýva ministra Raucha, aby za každú cenu odstúpil od drahých zmlúv o nákupe vakcín a lepšie využil prostriedky, ktoré by sa tým uvoľnili.