Rakovina ušnej slinnej žľazy - o život bojuje tréner FC Barcelony

25.04.2014 12:13

Tento druh rakoviny je veľmi zriedkavý, o to ale zákernejší. Zdravotný stav Tita Vilanovu (45 rokov), ktorý trénoval ešte v roku 2013 popredný katalánsky klub Barcu, sa rapídne zhoršil. V júli minulého roku - po tom, ako u neho opätovne prepukla rakovina - bol nútený odstúpiť z funkcie. Ešte v roku 2012 bol u neho objaveny zhubný nádor. Vo štvrtok sa musel náhle podrobiť novej  operácii a jeho stav je veľmi vážny. 

Čo je táto rakovina a aký je jej priebeh?

 

Tumory na ušnej slinnej žľaze - najväčšej žľaze v našom organizme - rastú často úplne nepozorovane. Až po dlhšom čase cíti postihnutý prvé problémy. V tom prípade je operácia nevyhnutná - avšak neraz sa tumor po krátkom čase vráti opäť (to postihlo aj trénera Vilanovu).

Pred uchom, v líci, sa nachádza zmienená žľaza, menom parotis.  

Prvým symptómom tohto druhu rakoviny, ktorý postihnutý spozoruje, je veľmi často ochrnutie lícového nervu - fazialisu. Svalstvo postihnutej strany tváre je ochromené - postihnutý nedokáže pokrčiť čelo, prípadne nemôže celkom privrieť oko a kútik na ústach mu ovisne. 

Približne okolo 75 percent parotis-tumorov nie je zhubných.

V každom prípade je nutné vyoperovať aj nezhubné tumory, lebo v opačnom prípade sa môžu vyvinúť k zhubným tumorom. Nutné je dodať, že operácia je náročná kvôli lícovému nervu, ktorý prebieha stredom cez ušnú slinnú žľazu a jej poranenie by malo zlé následky. Samotný parotis je vyoperovaný kompletne len vtedy, keď je tumor zhubný.

Ak má však rakovina taký priebeh, že tumor už vrástol aj do lícového nervu, tak musí byť odstráneny aj nerv. Pacient musí potom počítať s ochrnutím tváre.