Putinovu pozíciu obhajuje aj Hans-Dietrich Genscher - konečne mu to bolo umožnené

23.09.2014 16:15
 

Genscher žiada, aby sa zrealizovala idea spoločnej oblasti voľného obchodu s Ruskom. Putin ju ohodnotil ešte v roku 2001 vo svojej reči v nemeckom Bundestagu veľmi pozitívne. Bývalý minister zahraničia v Nemecku, Genscher, vyslovil presvedčenie, že keby sa bola uskutočnila, tak by s veľkou pravdepodobnosťou bol problém asociácie Ukrajiny s EÚ Moskvou posudzovaný celkom inakšie.

Žiada tiež, aby Západ a Berlín brali Putina a jeho pozíciu vážne. Je toho názoru, že je veľmi dôležité, ak ho chce Západ skutočne porozumieť, tak musí poznať a pochopiť jeho politické motivácie.

Genscher doslova: "Putin je mužom, ktorý má jasný cieľ, a tým je vytvorenie pozície, ktorá nemá nič spoločné so slabým postavením Jelcina. Preto sa pre nás vyplatí robiť rozumnú politiku s touto obrovskou krajinou. Neexistuje žiadna stabilita v Európe bez Ruska a už vonkoncom nie stabilita, ktorá by bola zameraná proti Rusku."

Súčasný nadnesený a agresívny slovník Západu pri konfrontácii s Ruskom považuje skúsený politik Genscher za mimoriadne nebezpečný a zbytočne provokačný. Napomína Západ, aby sa v tomto smere miernil. Obrazne hovorí, že je dôležité najprv "odzbrojenie" v tóne a spôsobe reči, ktoré Západ nasadil proti Moskve. Ďalej Genscher prízvukuje, že silné slová nevedú nikam a kedže každý národ očakáva rešpekt od svojich susedov, tak že v prípade veľkosti a dôležitosti Ruska pre svet, platí táto premisa o to viac.

 

Môj komentár: 

 

Klobúk dole pred týmto Genscherom. Osobne som mal na neho, spolu s mnohými Nemcami, ťažké srdce za jeho nečinnosť, keď ešte bol ministrom, v prípade mučenej, opakovane znásilňovanej a napokon zavraždenej mladej nemeckej občianky, Elisabeth Käsmann, šarhami argentínskej vládnucej junty, v roku 1977, v Argentíne. Ale teraz u mňa vysoko zabodoval. 

Zároveň jeho postoj voči Putinovi ostro kontrastuje s proamerickým pätolízačom a dávnym agentom USA, menom Chodorkovskij, ktorý už ukazuje svoje ambície stať sa ruským prezidentom, aby potom vydal Rusko do rúk Washingtonu. Ešte pred nedávnom tento pán tvrdil, že nikdy nepôjde do politiky!

Ostáva dúfať, že aj Angela Merkelová postupne pochopí múdrosť a rozvážnosť Hansa-Dietricha Genschera a spolu so svojím ministrom zahraničných veci, Frankom Walterom Steinmeierom, sa smerom k Moskve bude orientovať viac na neho a nie otrocky poslušne na vojnového podpaľača Baraka Obamu.