Putina teraz už nezastaví nikto – odrazu takto „plačú“ mainstream médiá

06.12.2016 19:43

Ešte pred rokom sa mainstream média z Putina vysmievali ako z politika, ktorý škodí vlastnému národu, je bezohľadný, neschopný a v podstate celkom bezmocný proti všemocnému Západu a jeho sankciám. Odrazu ho vidia celkom inakšie, a to najmä potom, ako sa Donald Trump stal prezidentom USA a už predtým dal viackrát najavo, že Putina nielen obdivuje, ale že aj chce odstrániť napätia medzi Ruskom a USA.

Západné médiá už dokonca lamentujú, že odrazu je Putin ten, kto je všemocný, lebo vraj len jeho pomocou mohol Trump vyhrať voľby, hoci západné médiá boli proti nemu a viedli dokonca vojnu proti nemu. Odrazu je pre tieto média Putin politickým titanom, ktorý všade určuje pravidlá hry a všetko vychádza podľa jeho predstáv a plánov. Trump dokonca prehlásil aj to, že USA budú s Ruskom úzko spolupracovať aj v Sýrii.

Keď budú na jar 2017 prezidentské voľby vo Francúzsku, tak obaja kandidáti z pravicového spektra, z ktorých jeden bude s najväčšou pravdepodobnosťou prezidentom Francúzska, sú taktiež veľkí priaznivci ruského prezidenta. Aj túto skutočnosť komentujú mainstream média (ďalej m-médiá) sarkasticky znechutene:

„V tomto prípade má Putin problém. Ale len takého charakteru, pre koho sa rozhodne a v prospech koho zasiahne manipulatívne do volieb.“

Julien Assange je v tejto súvislosti označovaný m-médiami ako protizápadná špionážna služba v ruských rukách. Putin je podľa m-médií majster dezinormačnej vojny, ktorý dokázal perfektne zmanipulovať americkú verejnú mienku. Ak to však tak bolo, tak americké médiá len priznávajú svoju slabosť a neschopnosť, veď sa maximálnou mierou pokúšali vychváliť Hillary až do neba a Trumpa len zosmiešňovali a démonizovali a posielali do pekla.

M-médiá z toho vyvodzujú, že Putin bude podobným spôsobom zasahovať aj do nemeckých volieb. Uvádzajú, že Putinov vyvolenec, Trump, opakoval ako papagáj propagandistické parole, ktoré mu produkovala Moskva. M-médiá varujú Berlín, aby v žiadnom prípade nepodcenil v tomto smere Putina a urobil všetko pre to, aby sa mu nepodarilo to, čo dosiahol v USA. Zároveň ale prízvukujú, že Putina sotva možno zastaviť, lebo ako sa ukazuje, ten dokáže všetko a je schopný všetkého. Darí sa mu všade dosahovať svoje ciele. Ukázalo sa to aj v Sýrii, kde Obamu odstavil doslova len do role štatistu. Súčasná politická situácia v Európe ukazuje, že aj tú Moskva zvrátila vo svoj prospech. Momentálne je to tak, že vývoj vo svete určuje čoraz viac Putin a že vízie Donalda Trumpa zapadajú do vízií ruského prezidenta, alebo povedané inakšie, že vízie amerického prezidenta sa riadia víziami Vladimíra Putina.

Som zvedavý, čo všetko ešte pribásnia m-médiá ruskému prezidentovi, aj keď v istých veciach majú pravdu. Akoby ale zabúdali, že týmto spôsobom len jeho popularitu zvyšujú a ľudia na Západe majú už plné zuby klamstiev svojich politikov a by uvítali nového politického „Mesiáša“.