Putin und Kim: Priateľské vzťahy Ruska a KLDR posilníme vo všetkych oblastiach

17.08.2022 23:08

Vladimír Putin poslal Kim Čong-unovi, vodcovi KLDR pozdravné posolstvo pri príležitosti výročia oslobodenia Kórei od koloniálneho panstva Japoncov (1910 – 1945). Kórejské médiá informovali o tom obšírne a napísali, že prezident Putin vo svojom pozdravnom liste vyzdvihol pevné priateľstvo, ktoré obe krajiny už dlhodobo spája.

Nesporným faktom je to, že Putin a Kim chcú v budúcnosti intenzívnejšie spolupracovať aj vo vojenskej oblasti – majú predsa spoločného nepriateľa, a tým je USA a NATO.

Obidve strany spája tradícia úzkeho bilaterálneho priateľstva a aj spolupráce. Putin vo svojom liste sa zmienil  aj o tom, že je v záujme občanov oboch krajín, aby sa ich vzťahy ešte viac upevnili a podotkol, že  to prispeje k väčšej bezpečnosti a stabilite na kórejskom polostrove a aj v celom severovýchodnom ázijskom regióne.

Štátne severokórejske médium KCNA oznámilo, že Kim reagoval hneď na Putinov list a poslal mu tiež pozdravné posolstvo. Aj on zdôraznil, že teraz vzájomné vzťahy oboch krajín budú vo všetkých oblastiach ešte pevnejšie. 

Okrem toho Kim vo svojom pozdravnom liste sa zmienil aj o tom, že spolupráca oboch krajín teraz vytvorila novú spoločnú kvalitu, ktorá prekazí vojenské ohrozenie a provokáciu nepriateľských síl.

Kim pripomenul, že veľké priateľstvo oboch štátov malo svoj začiatok v druhej svetovej vojne, keď obe krajiny spoločne porazili fašistické Japonsko.

V priebehu vojenskej interverncie na Ukrajine vyjadrila KLDR plnú politickú podporu Ruska a jeho záujmov a po tom ako Rusko a Sýria uznali Doneck a Luhansk ako nezávislé štáty, urobila tak v júni aj KLDR.

Kyjev reagoval tým, že prerušil diplomatické vzťahy s KLDR.