Putin prekvapil: Novým šéfom vlády sa stal politicky neskúsený Michail Mišustin

16.01.2020 23:57

Nečakané objavenie sa Michaila Mišustina na obrovskom politickom javisku Ruska, a to ešte v jeho úplnom centre  pripomína do istej miery politický vzostup Vladimíra Vladimiroviča Putina.

Aj Putin bol politicky neznámou osobou, keď ho Boris Jeľcin prekvapujúco vymenoval v auguste 1999 za predsedu vlády.

Tak ako Putin vtedy, tak ani Mišustin teraz nemá fakticky nijaké politické skúsenosti. Dosiaľ bol  šéfom Ruského daňového úradu. Nie je v žiadnej politickej strane. Narodil sa v Moskve 3. marca 1966. Je ženatý a má troch synov. Má veľmi blízko k hokeju a je členom dozornej rady hokejového klubu CSKA Moskva. Aj sám hrával v mladosti hokej. Hokej je spoločná záľuba oboch štátnikov – Putina i Mišustina. Je promovaným  ekonómom.

A predsa len má isté politické skúsenosti, ale len z malého javiska a už staršieho dáta. V rokoch 1999 až 2004 bol vo vládnom kabinete Michaila Kasjanova zástupcom ministra pre dane.

Od roku 2008 pracoval dva roky v súkromnom sektore ekonomiky. Už v apríli 2010 sa však vrátil do štátnych služieb a bol vymenovaný za šefa Ruského daňového úradu. Nemenovaný zdroj tvrdí, že to vtedy bolo na podnet prezidenta Putina.

Tu bol veľmi úspešný a úrad mimoriadne zefektívnil, takže do štátnej pokladne pribúdali daňové odvody oveľa väčšou mierou ako za jeho predchodcov.

Ešte v stredu, keď sa v Moskve len špekulovalo, kto prevezme úrad Medvedeva, nikto  netušil, že to bude Michail Mišustin.