Putin a Pompeo sa v Soči dohodli na spoločnom postupe v Sýrii

15.05.2019 23:31

To sú signály, že Trump sa čoraz viac oslobodzuje z nebezpečného zovretia, do ktorého sa ho snažili dostať za každú cenu Demokrati. Ako povedal v utorok po stretnutí s Putinom a Lavrovom minister zahraničia USA Mike Pompeo, bola spoločne s Ruskom dohodnutá cesta ako vytvoriť politické riešenie situácie v Sýrii.

Pompeo povedal, že to bol veľmi konštruktívny rozhovor o veciach, ktoré môžu USA a Rusko spoločne urobiť. Najprv pôjde o vypracovanie spoločnej rezolúcie o Sýrii, ktorú potom spoločne predložia na schválenie OSN. Po jej schválení ju bude OSN podporovať.

Americký minister zdôraznil, že aj v rokovaniach s KĽDR sledujú Rusko i USA rovnaké ciele. Moskva a Washington dúfajú a veria – ako bolo oficiálne po stretnutí vyhlásené -  že prišiel čas vylepšiť napnuté vzťahy. Inými slovami Trump konečne sedí tak pevne na prezidentskom kresle, že už môže “hľadať cestu“ zblíženia sa s Putinom bez rizika, že ho Demokrati budú opäť obviňovať zo zrady amerických princípov.

Potvrdzuje to aj vyjadrenie ruského prezidenta, ktorý označil započaté „zbližovanie sa“ za pozitívny proces.

Putin v tejto súvislosti povedal:

„Len nedávno som mal potešenie telefonovať s prezidentom USA a nadobudol som dojem, že je našim vzájomným záujmom dať rusko-americké vzťahy do najlepšieho poriadku.“

Moskva si vie predstaviť stretnutie Putina s Trumpom koncom júna v Japonsku počas vrcholového stretnutia G20.