Putin a Orbán v Budapešti – jedno srdce, jedna duša

03.02.2017 22:54

Včera sa v Budapešti stretli dvaja dobrí priatelia a dvaja vodcovia svojich národov. V. Orbán a V. Putin sa srdečne zvítali a ruský prezident podotkol, že v žiadnom inom meste EÚ sa necíti tak dobre ako v Budapešti a nebola to priateľská fráza, ale silná politická výpoveď.

S Putinom prišlo na Dunaj, kde sa týči veľkolepý maďarský parlament, aj veľa politických a ekonomických veličín Ruska. Medzi nimi aj ruskí ministri pre hospodársto, energetiku, obchod a priemysel.

Orbán počas rozhovorov s ruskými hosťami viackrát kritizoval a odsúdil  hospodárske sankcie Západu proti Rusku a tiež povedal, že Maďarsko sa nepodieľa na protiruskej politike Západu. Zdôraznil, že problém, ktorý nemá nijaké atribúty ekonomiky sa nedá riešiť ekonomickými sankciami. Putin povedal, že Maďarsko je pre Rusko spoľahlivým partnerom.

Obaja, Putin i Orbán, mali spoločné vystúpenie aj v maďarskom Parlamente, kde maďarský premiér okrem iného povedal, že protiruská politika sa stala na Západe súčasnou módou. Ďalej maďarský premiér zdôraznil, že dobrý celosvetový stav ekonomiky je bez Ruska nemysliteľný a že je presvedčený, že súčasné epochálne zmeny vo svete (čím predovšetkým mienil prudký „vpád“ Trumpa do svetovej politiky) spôsobia významné „novousporiadanie“ sveta, a to vytvorí lepšie podmienky pre vzťahy medzi Moskvou a Bruselom.

Medzi Bruselom a Moskvou vládne doba ľadová a v decembri EÚ predĺžila svoje sankcie o pol roka. Okrem toho sa opäť zostril vojenský konflikt na východe Ukrajiny a zase sa bojuje. Včera v Budapešti obvinil V.Putin kyjevskú vládu z toho, že je zodpovedná za vyprovokovanie nových zrážok na východe Ukrajiny a že robí všetko pre to, aby sa Minská dohoda z roku 2015 nezrealizovala.

Budapešť ale „kašle“ na sankcie a ich nerešpektuje – ako mimochodom aj niektoré nemecké firmy -  a ďalej rozvíja a prehlbuje hospodársku spoluprácu s Ruskom.

Orbán je silná osobnosť, ktorá nemá strach pred merkelovcami a schulzovcami a robí si svoju vlastnú politiku. Stretnutie Putina a Orbána je už siedmym od roku 2010 a zároveň je to prvá cesta ruského prezidenta do EÚ od zvolenia Trumpa v novembri za prezidenta USA.

Vladimír prisľubil Viktorovi stavbu dvoch nových reaktorov v maďarskej atómovej elektrárni a aj jej stopercentné financovanie. Budapešť poverila realizáciou projektu ruský štátny koncern Rosatom, a to bez toho, aby bola daná možnosť urobiť ponuku na realizáciu projektu aj iným európskym koncernom.

Viktor a Vladimír majú svoje vlastné pravidlá a predovšetkým aj veľké sympatie jeden pre druhého. A to je veľmi dobre pre svet i Európu .