Prvý rozhovor Edwarda Snowdena pre nemeckú televíziu - môj komentár k nemu

28.01.2014 16:24

Po tom, ako v uplynulom roku nemecký politik Hans-Christian Ströbele, ako jediný EÚ politik navštívil v Moskve niekdajšieho  NSA  agenta Edwarda Snowdena, sa podarilo nemeckej televízii NDR pred niekoľkými dňami v Moskve Snowdena dostať pred kameru a  urobiť s ním dlhý rozhovor. Snowden je presvedčený, že USA  vykonávajú  vo veľkom rozsahu aj priemyselnú špionáž. V rozhovore  pre  NDR hovoril aj o jednoznačných vyhrážkach USA proti nemu. Dokonca  prezradil, že z USA mu hrozia zabitím.

Podľa  Snowdena sa Američania v oblasti priemyselnej špionáže zameriavajú  v Európe predovšetkým na Nemecko, ako na ekonomicky najsilnejšiu  a najvyspelejšiu  krajinu v EÚ. Snowden je presvedčený, že NSA odpočúva nielen nemeckú kancelárku, ale aj ďalších členov nemeckej vlády a podľa všetkého aj iné vlády krajín EÚ.

V rozhovore pre televíziu NDR Snowden priznal aj to, že je pod veľkým tlakom.  Jeho azyl v Rusku končí v auguste. Možno síce predpokladať, že Vladimír Putin ho môže predĺžiť, ale isté to nie je. Snowden vyjadril aj to, že stále dúfa aj na dohodu s USA, ktorá by mu umožnila pre neho akceptovateľným spôsobom celú záležitosť   vyriešiť tak, aby nemusel ostať navždy vyhnancom zo svojej  vlasti.  Je len samozrejmé, že Snowden prezrádza svoje NSA-tajomstvá len po čiastkach a akonáhle nebude mať už žiadne informácie,  tak sa stane nazaujímavým, a to platí aj pre Putina, lebo jeho  hodnota potom klesne. V každom prípade ale môžeme očakávať, že má pre nás ešte nejedno prekvapenie.

USA  vidia  v Snowdenovi zradcu a vo vlasti mu preto nevyhnutne hrozí tažká  obžaloba a neférový proces.  Eric Holder, americký justičný minister, vyhlásil vo Washington Post, že omilostenie takého  zradcu najvyššieho stupňa v nijakom prípade neprichádza do  úvahy.

Moja mienka:  NSA a USA majú naďalej - napriek škandálu odhalenia americkej špionáže - veľký vplyv na Nemecko. V dôležitých záležitostiach ho aj v súčasnosti považujú ako jeho niekdajšia povojnová okupačná mocnosť síce za spojenca, ale súčasne aj za svojho  vazala, ktorého treba  kontrolovať, využívať a zneužívať na vlastné ciele.

O tom svedčí o.i. aj to, že Snowden-interview bolo podľa všetkého odvysielané úmyselne až veľmi neskoro večer v ARD, keď je sledovanosť všeobecne nižšia. Išlo o to, aby ohlas v Nemecku  bol čo najslabší.  Z toho, že Snowden sa obrátil vo svojej ťažkej  situácii na Nemecko, je jasné, že od tejto krajiny očakával konkrétnu pomoc, veď Nemcom aj najviac prezradil z toho, čo všetko na nich NSA po špionážnej stránke nasadilo.

Ako dlhoročný znalec nemeckej politickej scény viem, že CDU, ale v súčasnosti aj SPD, urobia všetko pre to, aby mu nijako konkrétne nepomohli. Je verejným  tajomstvom, že vplyvní politici týchto strán dávno pred odhalením škandálu vedeli o tom, čo NSA robí, aj keď nevedeli všetko. Preto je jasné, že Snowdenovi nemecká vláda azyl nikdy neposkytne.

Najviac sa za jeho azyl v Nemecku zasadzujú niektorí zelení politici, predovšetkým Ströbele a politici Linkspartei, strany ľavice, najmä Sahra Wagenknecht, jedna z najvýraznejších osobností súčasnej nemeckej politiky, ktorá je vicešéfkou ľavicovej  strany, ako aj Gregor Gisy, predseda ľavice.