Prvá zahraničná cesta prezidenta Trumpa povedie k prezidentovi Putinovi

16.01.2017 12:23

Donald Trump je nielen najsvojráznejší prezident na Západe, ale vo svojich rozhodnutiach aj najsamostatnejší a najodvážnejší. Už krátky čas po začatí svojej prezidentskej činnosti sa chce stretnúť s ruským prezidentom Vladimírom Putinom.

Bola o tom informácia v Sunday Times, s odvolaním sa na dobre informované britské vládne kruhy. Trump sa od svojho zámeru stretnúť sa čo najskôr s Putinom nedal odradiť ani niekoľkými opatrnými ľuďmi z okruhu svojich spolupracovníkov, ktorí argumentovali tým, že to bude len ešte viac provokovať jeho nepriateľov a odporcov a že by bolo taktickejšie najprv dať prednosť niektorým západným politikom v Európe.

Ak si však Trump niečo zaumieni, tak to aj zrealizuje. Trump už teraz v oblasti ekonomiky a vytvárania nových pracovných miest v USA robí viac ako vykonal Barak Obama počas svojho dlhého vládnutia.  

Nie bez zaujímavosti na stretnutí oboch prezidentov, Trumpa a Putina, je predovšetkým to, že sa neuskutoční v Rusku, ale niekde úplne inde. Sotva niekto uhádne, kde bude.

Trump si vybral za miesto ich historického stretnutia štát, ktorý má historicky veľkú politickú symboliku pre rusko-americké vzťahy. Stretnutie sa bude konať na Islande, v hlavnom meste.

Predpokladám, že málokto vie o akú symboliku ide. Trump tým, že zvolil za miesto svojho prvého oficiálneho stretnutia s prezidentom Ruska Island, preukázal hlboký zmysel pre dejiny politiky a zároveň tým vysoko ocenil a poukázal na veľký význam pre celý svet, keď sa v roku 1986 na Islande, vo veľmi napätých a nebezpečných časoch stretol vtedajší republikánsky prezident USA Ronald Reagan so sovietskym prezidentom Michailom Gorbačovom.

Vzťahy medzi oboma štátmi boli v tom čase na bode mrazu. A práve toto stretnutie ľady medzi nimi prelomilo a znamenalo začiatok vzájomného sa zbližovania.

Klobúk dole pred vami mister prezident Trump. Lepšie miesto na stretnutie s V. Putinom ste si skutočne nemohli vybrať.

Lebo aj teraz je vzťah USA a Ruska zamrznutý a je potrebné tieto ľady čo najskôr roztaviť a navodiť atmosféru priateľstva a dôvery.

A niet na to nikde vhodnejších mužov, ako sú Trump a Putin. Aky by sa bol presadil dvojzáprah zo žien – Clinton a Merkel, tak by napätie medzi Západom a Ruskom eskalovalo do búrky plnej hromov a bleskov.