Prvá krajina sa odvážila: Švajčiarsko zostrilo pravidlá sociálnej podpory pre utečencov z Ukrajiny

16.11.2022 23:31

Dosiaľ boli ukrajinskí utečenci vo Švajčiarsku voči utečencom z iných krajín  finančne zvýhodnení. V oblasti poberania sociálnej podpory platili pre nich iné pravidlá. Teraz rozhodla konferencia kantonálnych sociálnych direktorov (SODK) o zmene sociálneho statusu ukrajinských utečencov vo Švajčiarsku.

Až do rozhodnutia konferencie  si mohli ponechať svoje autá a ich používať a zároveň poberali sociálnu podporu v plnej výške, pričom nemuseli preukázať, aký majú majetok. To sa teraz zmení. Autá budú musieť predať a preukázať, akú sumu za ne dostali (mnohí z nich vlastnia luxusné autá), a taktiež budú povinní oznámiť, čo všetko vlastnia vo svojej vlasti, prípadne i vo Švajčiarsku.

Príslušný švajčiarsky sociálny úrad potom stanoví hodnotu ich majetku a tá sa zohľadní pri vypočítaní výšky ich nároku na sociálnu podporu. Po tomto rozhodnutí konferencie možno vychádzať z toho, že fakticky všetci ukrajinskí utečenci vo Švajčiarsku budú mať zníženú sociálnu podoru a štát tak ušetrí milióny frankov.

Už šéf nemeckej CDU Friedrich Merz kritizoval pred niekoľkými mesiacmi, že Nemecko sa stáva krajinou ukrajinského „utečeneckého turizmu“. Veľmi rýchlo však svoju kritiku odvolal a povedal, že sa nesprávne vyjadril. Zosypala sa totiž na jeho hlavu veľmi tvrdá kritika od Zelených, FDP i SPD. A napokon musel byť rád, že z neho ľavicový mainstream neurobil za to pravicového extrémistu a rasistu a či dokonca nepriateľa Ukrajiny.

Švajčiarsko si mohlo dovoliť takýto krok, lebo nad ním nevládne Brusel a nemôže na túto krajinu uvaliť sankcie.

Aj v Rakúsku narastá kritika na tú časť ukrajinských „utečencov“, ktorí sú veľmi majetní, ale napriek tomu využili príležitosť a prišli na luxusných autách využiť rakúsky štát a nehanebne poberajú sociálnu podporu.

Už pred mesiacom vyslovil ostrú kritiku na „luxus-Ukrajincov“, ktorí ušli do Viedne, šéf viedenskej FPÖ, Dominik Nepp – o.i. povedal:

„Keď chodím po našom prvom okrese, tak tam vidím mnoho drahých luxusných aut z Ukrajiny, a veľa z nich parkuje pred drahými hotelmi. A nepatria ukrajinským chudákom – kde je tu od týchto ľudí solidarita s ukrajinským ľudom?“

Podobne to vyzerá aj v Nemecku, kde možno vidieť tiež množstvo ukrajinských aut.