Provokácia: Litva uzatvorila hranice pre nákladné autá z Bieloruska a Ruska

06.04.2021 23:09

Je verejným tajomstvom, že zahraničná politika Litvy sa z veľkej časti určuje vo Washingtone. A síce tak, aby bolo Rusko každým vhodným spôsobom provokované a šikanované. Tieto provokácie sú samozrejme v súlade s politikou EÚ, pričom Brusel nahradzuje Litve finančné straty, ktoré utrpí v dôsledku svojich politických provokácií, v opačnom prípade by išlo o ekonomickú samovraždu tohto baltského miništátu.

Litva je v EÚ jeden z najdôležitejších koordinátorov a realizátorov provokácií proti Rusku a Bielorusku.

Uzavretím hraníc odštartovala ďalšiu provokáciu. EÚ sankcie proti Bielorusku, ktoré žiadala predovšetkým Litva, ale zasadili teraz tvrdú ranu práve samotnej Litve.

Malá krajina má jeden veľký prístav, ktorý bol ešte nedávno dôležitým hospodárskym faktorom.

Pre Bielorusko je zas export benzínu do EÚ významnou súčasťou ekonomiky. K tomu potrebnú ropu dostáva z Ruska. Dosiaľ sa tento benzín transportoval do EÚ cez litevský prístav v Klaipede, ale po provokáciách Litvy voči Bielorusku  a vyhrážaním sa sankciami našli Moskva a Minsk veľmi rýchlo náhradné riešenie a bieloruský benzín je transportovaný do prístavu Ust-Luga v blízkosti Petrohradu a odtiaľ do EÚ. 

Táto príučka ale vláde Litvy nestačila a tá vyrobila ďalšiu provokáciu (na vlastnú škodu) a dala príkaz na uzavretie hraníc s Bieloruskom. V dôsledku toho sa tam postupne začali hromadiť stovky nákladných aut s tovarmi z Bieloruska a Ruska. Oficiálny dôvod nepriepustnosti hraníc je podľa litovských colníkov údajná komplikovaná porucha v computerovom systéme.

Nebude dlho trvať a aj v tomto prípade Bielorusko a Rusko budú mať alternatívu. Keď k tomu ale príde, tak Litva môže svoj  prístav prakticky zavrieť. Dôsledok bude, že príde o obrovské sumy.