Protón: Záhadná asymetria v jeho vnútri je pre vedcov veľkým prekvapením

28.02.2021 23:28

Protón, ako je známe, je jednou z troch základných častíc, z ktorých pozostáva hmota, a to kdekoľvek v kozme, kde v nejakej forme existuje. Spolu s neutrónom vytvára jadro každého atómu – s výnimkou vodíka, v ktorého atómovom jadre je len jeden protón.

V kozme vládnu a všetko vo svete hmoty riadia štyri základné sily:

Gravitácia, elektromagnetizmus, slabá jadrová sila, silná jadrová sila

Podľa klasickej jadrovej fyziky pozostáva protón z troch kvarkov, ktoré sú držané navzájom pohromade silnou jadrovou silou – jej nositeľmi sú gluóny.

Ako sa jej ale podarí držať tieto tri kvarky stlačené spolu, to fyzici zatiaľ vysvetliť nevedia.

Veľmi zvláštne je pritom, že dva z týchto kvarkov (Up-kvark a Down-kvark) tvoria spoločne len nepatrný zlomok celkovej hmoty protónu. Hlavnú časť jeho hmoty vytváral tretí kvark.

A teraz prichádza do hry záhadná asymetria v protóne:

Podľa najnovších poznatkov protón neobsahuje len tri samostatné kvarky, ale okrem toho je v ňom aj doslova celé „more“  párov tvorených z kvarkov a antikvarkov, ktoré majú extrémne krátku životnosť a nepretržite v protóne vznikajú a zanikajú. Príčinou tohto zvláštneho, doslova mystriózneho fenoménu má byť silná jadrová sila.

Dosiaľ boli vedci presvedčení, že celú hmotu protónu tvoria len tri kvarky.

Proton váži 938 megaelektrónvoltov a váha zmienených troch kvarkov je však len 17 megaelektrónvoltov. Z toho vyplýva, že zvyšnú hmotu protónu v hodnote 921 megaelektrónov musí tvoriť obrovské „more“ párov z kvarkov a antikvarkov.

Nedávny experiment fyzikov ukázal, že podiel antihmoty v kvarkových pároch je extrémne asymetrický. V realite to znamená, že v protónoch sa tvorí podstatne viac anti-Down-kvarkov ako anti-Up-kvarkov.

Z akého dôvodu to je tak, ostáva záhadou. Odporuje to logike klasickej fyziky.

Je však mnoho ďalších tajomstiev neviditeľných častíc, ktoré nám  ostávajú ukryté. Jedným z nich je aj to, ako môžu neviditeľné mikročastice napokon vytvoriť obrovský viditeľný makrokozmos, kde vládnu iné zákony ako vo svete neviditeľných mikročastíc.