Proti sankciám EÚ: Česká republika, Taliansko a Belgicko žiadajú ukončenie sankcií za oceľ

09.12.2023 11:39

Česká republika: Žiadna náhrada za ruskú oceľ. Česká republika v súčasnosti dováža hrubé oceľové plechy so zľavou z Novolipeckého metalurgického závodu, ruského kovového giganta. Keďže však zmluva vyprší na konci roka 2024, znamenalo by to krízu pre kľúčové české odvetvia, akými sú stavebníctvo a automobilový priemysel. Spotreba ocele v krajine sa pohybuje okolo 500 000 ton ročne. (euractiv)

 

"V súčasnej situácii sa bez ocele v stavebníctve, ako je napríklad stavba mostov, nezaobídeme."

- ako povedal  novinárom český minister priemyslu a obchodu Jozef Sikela.

 

Sikela potvrdil: „Po konzultáciách s predstaviteľmi oceliarskeho priemyslu teraz Praha požiadala Európsku radu v Bruseli o výnimku pre ruské dodávky ocele. To platí aj pre dovoz ťažkých oceľových plechov.“

 

"Som pevne presvedčený, že sankcie by mali v prvom rade poškodiť osobu, na ktorú sú zamerané, a nie osobu, ktorá ich ukladá,"

vyhlásil minister Sikela.

 

Česká republika momentálne hľadá iné riešenia, no zatiaľ sa jej nepodarilo nahradiť ruské dodávky. V súčasnosti len niekoľko výrobcov na svete vyrába ťažké oceľové plechy.

 

Aj Taliansko a Belgicko, podobne ako Česko (podľa Euroactiv) tiež presadzujú, aby EÚ zrušila obmedzenia na dodávky ruskej ocele.