Prognostická intuícia – kto ju má, ten má v živote šťastie

28.09.2020 23:36

Čo je intuícia? Vysvetlím jednou vetou: Je to schopnosť urobiť rýchle a správne rozhodnutia, a to takpovediac bez rozmýšľania a bez toho, aby dotyčný poznal a rozumel explicitne súvislostiam, ktoré by ho doviedli k tomuto rozhodnutiu aj bez intuície, ak by ich bol poznal a chápal.

Veľký počet prognostických intuícií má charakter výstrah a varovaní pred nebezpečnými situáciami, ktoré nás v budúcnosti očakávajú. Prognostická intuícia sa prejavuje veľmi často v symbolickej a či metaforickej forme.

Možno povedať, že prognostická intuícia vystupuje ako náš vnútorný poradca, ktorý nám ponúka odpoveď pri dôležitých rozhodnutiach v komplikovaných a zložitých situáciách, prípadne v kľúčových situáciach života.

Samozrejme, že nie každá prognóza, ktorú robíme, má intuitívny charakter. Ide o veľmi zriedkavý fenomén, a to aj preto, lebo len málokto sa vie započúvať do svojho vnútra  a objaviť v ňom hlas intuície.

Veľmi dobrým príkladom prognostickej intuície je nasledujúci prípad, o ktorom mi rozprával môj dobrý priateľ z Frankfurtu.

Pred mnohými rokmi odletel na polročný študijný pobyt do USA. Časť pobytu strávil v Chicagu, druhú časť pobytu mal stráviť v Bostone.

Bol horúci letný deň, keď poobede prišiel na letisko, odkiaľ mal letieť do Bostonu. Lietania sa nikdy nebál – lietal veľmi často. V ten deň sa neudialo nič mimoriadne, čo by nejakým spôsobom ovplyvnilo jeho emocionálny stav.

Na letisku si vybavil zvyčajné cestovné formality a posledných dvadsať minút strávil v bare. Keď už vyvolali jeho let a prešiel vstupnou kontrolou do čakárne na svoj let, tak odrazu pocítil zvláštny nepokoj, ktorý sa rýchlo premenil premenil na  istotu, že  nemá  ísť na palubu lietadla.

Niečo nedefinovateľné a úplne iracionálne, čo sa vynorilo z jeho vnútra, ho naliehavo odrádzalo od letu. Napokon sa rozhodol poslúchnuť tento naliehavý vnútorný hlas.

Lietadlo odletelo bez neho a on sa vrátil do hotela. Upokojil sa, ale neskôr si robil si výčitky, že urobil taký nezmysel a neletel. Rozhodol sa, že si nasledovný deň obstará novú letenku.

Po večeri si zapol rádio. O niekoľko minút zmeravel od hrôzy. Prvou informáciou večerných správ bolo oznámenie o havárii lietadla do Bostonu – toho istého, ktorým mal pred niekoľkými hodinami letieť aj on. Pád lietadla neprežil nikto.