Profesor biológie varuje svet pred ďalšími pandémiami, oveľa horšími ako korona

20.12.2020 23:37

Biológ Josef Settele pracuje v Lipsku na Helmholtz-Zentrum, kde sa vedci venujú výskumu životného prostredia a jeho bezprostredným účinkom na planétu a na ľudstvo.

Nedávno vydal knihu Triple Krise, kde hovorí o budúcich ohrozeniach ľudstva. Jeho vývody sú katastroficky znepokojujúce. Z jeho argumentácie vyplýva, že sa máme pripraviť na oveľa horšie katastrofy ako je korona-pandémia.

V rozhovore pre televíziu NTV svoje argumenty zopakoval. O.i. zdôraznil, že im treba venovať náležitú pozornosť, lebo budúce pandémie, ktoré nevyhnutne prídu, budú mať charakter hororov.

Profesor Settele:

„Naša nádej, že sa príroda počas korona-lock-downu zo svojich dramatických rán zotaví, sa rozplynula. Nedávne obrovské požiare v Austrálii, v povodí Amazonky, či v Kalifornii ukázali, že nami zapríčinené ničenie planéty pokračuje nehatene ďalej. Pritom vedci už dávno dokázali priame spojenie medzi ničením prirodzeného životného prostredia a ničím nebrzdeným šírením sa pandémií.

Čo politici ignorujú – tí ktorí to vedia – a z bežných ľudí nikto ani len netuší, je fakt, že nové pandémie driemajú v džungliach, dážďových lesoch, či v obrovsky rozľahlých austrálskych krovinách. Len v Austrálii  zahynulo počas dlho trvajúcich požiarov viac ako miliarda zvierat. V dôsledku toho narástlo riziko prenosu vírov na ľudí enormne a víry z džunglí sú oveľa nebezpečnejšie ako korona.

Je najvyšší čas, aby sme prestali nezmyselne prírodu ničiť a vykorisťovať. V opačnom prípade na to katastrofálne doplatíme – proti vírom z vypálených a zničených džunglí je Covid-19 len niečím takmer bezvýznamným.“