Príznaky mŕtvice sa objavia náhle. Nutná je okamžitá reakcia. V opačnom prípade sú ťažké následky alebo smrť

22.10.2023 16:56

Ak ich spozorujete na sebe alebo na iných, tak musíte hneď privolať lekársku pomoc.

A každý by mal poznať päť dôležitých signálov, ktoré sú príznakom toho, že sme v bezprostrednom ohrození života.

 

Keď príde k mozgovej príhode, tak platí, že „čas je mozog“.

 

Takto je v skratke troma slovami opísaný nasledovný fakt:

 

Čím skôr bude postihnutý v opatere lekárskych odborníkov, tým je väčšia šanca, že poškodenie jeho mozgu bude minimalizované, v najlepšom prípade dokonca žiadne!

 

Mŕtvica nastane, keď krvná zrazenina zablokuje cievu v mozgu.

 

Časti mozgu potom už nie sú dostatočne zásobované kyslíkom. S každou minútou, ktorá uplynie pred ošetrením, sa zvyšuje riziko trvalého poškodenia.

 

Mali by ste preto poznať tieto príznaky mŕtvice:

 

1. Problémy so zrakom: Zrazu už nevidíte ako zvyčajne. To môže ovplyvniť napríklad priestorové videnie, čo rýchlo vedie k dezorientácii. Príznakom je aj dvojité videnie a pocit pri pohľade akoby cez zahmlené okuliare.

 

2. Poruchy reči: Trhané vety, skrútené slabiky, nezrozumiteľná alebo málo zrozumiteľná reč – ak niekto takto hovorí, môže to byť spôsobené mozgovou príhodou. Niektorí majú tiež ťažkosti porozumieť tomu, čo sa im hovorí.

 

3. Ochrnutie: Symptómy ochrnutia a necitlivosti sú zvyčajne viditeľné len na jednej strane tela počas mŕtvice. Najčastejšie je postihnutá tvár, ruky a paže. Typický je ovisnutý kútik úst.

 

4. Závraty: Všetko sa točí alebo hojdá - závraty sa dostavia náhle. Niektorí tiež zažívajú pocit, ako keby sa rútili dole vo výťahu.

 

5. Silná bolesť hlavy: V hlave vám búši, možno až tak, že vám je naozaj zle. Silné bolesti hlavy môžu byť spôsobené problémami s krvným obehom v určitých oblastiach mozgu a môžu dokonca viesť k zvracaniu.

 

 

Ak sa tieto príznaky objavia náhle, rýchla pomoc je nevyhnutnosťou. To znamená: Nebojte sa hneď zavolať na tiesňovú linku.

 

Mimochodom, platí to aj vtedy, ak príznaky po niekoľkých minútach ustúpia. To naznačuje prechodný ischemický záchvat (TIA), ktorý je často prekurzorom mozgovej príhody a je tiež potrebné ho liečiť.

 

V inom článku som písal ako treba žiť, aby mŕtvica nedostala žiadnu šancu sa „dostaviť“.

 

Ešte dodám, že mozgová príhoda sa už čoraz častejšie objavuje aj u mladých ľudí pod 40 rokov. 

Pred niekoľkými desaťročiami bolo také niečo veľkou zriedkavosťou!