Pripravuje sa Čína na vojnu o Taiwan?

01.08.2022 22:38

Čínska armáda uverejnila na Weibo (to je čínsky Facebook) krátku správu začínajúcu znakmi: “备战!” 

To znamená nasledovné:

„Pripravte sa na vojnu!“  

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho štátneho teritória a nikdy ho neuznala – a spolu s ňou aj viaceré iné štáty – za samostatný a svojprávny štát.

V priebehu posledných dní to opakovane zdôraznili viaceré veľké čínske médiá.

Súvisí to s rastúcimi napätiami medzi Pekingom a Washingtonom, ktoré sa ešte viac zostrili potom, ako nedávno Nancy Pelosi, predsedníčka Snemovne reprezentantov USA oznámila svoju oficiálnu návštevu Taiwanu.

Reakcia z Pekingu bola veľmi tvrdá a čínske vládne kruhy vyhlásili, že ide zo strany USA o extrémnu provokáciu.

Peking následne vyzval USA, aby sa prestali zahrávať s nebezpečným ohňom, lebo v prípade, že sa taká návšteva uskutoční, tak to bude mať za následok veľmi vážne konzekvencie, ktoré nevylučujú ani vojnu.

Zároveň Peking začal s novými rozsiahlymi vojenskými manévrami v Juhočínskom mori. Okrem toho Čína sústredila v provincii, ktorá je najbližšie k Taiwanu veľký počet tankov.

V nedeľu, v posledný júlový deň odletela Nancy Pelosi na niekoľkodňovú cestu do Ázie. Pred odletom povedala americkým médiám:

„Dnes odlieta naša kongresová delegácia do indopacifického regiónu, aby sme tam našim spojencom a priateľom opäť potvrdili, že USA  sa budú aj naďalej intenzívne a neochvejne angažovať vo všetkom, čo bude pre nich užitočné. Stredobodom nášho angažovania je zaistenie bezpečnosti, ekonomické partnerstvo a podpora demokratického vládnutia.“

Hovorca Nancy Pelosi potvrdil návštevy v Singapure, Malaysii, Južnej Kórei a Japonsku. Či jeho šéfka ale navštívi  aj Taiwan, k tomu sa nevyjadril.

Možno z toho usudzovať, že Biely Dom si to po reakcii z Pekingu predsa len rozmyslel a že v súčasnej situácii, keď je veľmi aktívne zapojený do vojny proti Rusku, tak nechce do krajnosti dráždiť aj mohutného čínskeho draka a riskovať ozbrojený konflikt s Čínou.