Primátor Kyjeva sa na pozvanie kancelárky zúčastnil ako hosť voľby nového predsedu CDU

15.12.2018 23:01

Vitalij Kličko má k Angele Merkel už dávno veľmi dobré kontakty a aj počas svojej športovej kariéry sa s ňou viackrát stretol. Obaja si už niekoľkokrát v minulosti navzájom prejavili rešpekt.

A kancelárka mu prejavila svoju náklonosť aj tým,  že na zjazde delegátov CDU, ktorí volili svojho nového predsedu, smel sedieť ako jediný pozvaný čestný hosť celkom vpredu, v prvej rade.

Pri tejto príležitosti povedal po zvolení AKK za šéfku CDU (Nemci i nemecké média kvôli jej dlhému menu tak skrátene nazývajú Annegret Kramp-Karrenbauer) nemeckým médiám:

„Veľmi ma potešilo zvolenie AKK za predsedníčku CDU, lebo nosí vo svojom srdci, presne tak ako aj kancelárka Angela Merkel, veľkú lásku k Ukrajine. Jeden z jej najbližších poradcov, Nico Lange, pracoval veľa rokov v Ukrajine pre Konrad-Adenauer-Stiftung a bol jedným z prvých, ktorý začal kritizovať koruptného exprezidenta Janukovyča. Bol preto v roku 2010 v Kyjeve dokonca aj zatknutý a vyšetrovaný. On vie veľmi dobre, čo sa dialo v našej krajine a prečo sme zvíťazili a po vzore Západu vytvorili demokraciu.

Počas krízy ohľadne Azovského mora sa AKK okamžite postavila na našu stranu a proti Putinovi. Žiadala zákaz prístupu ruských lodí do európskych  a amerických prístavov pokiaľ sa tento  problém s Ruskom nevyrieši v prospech Ukrajiny.

AKK vie veľmi dobre, že Putin rozumie len tvrdej a jasnej reči a preto som si absolútne istý, že bude aj naďalej za protiruské sankcie a že ich v prípade potreby ešte viac zostrí.

Práve teraz, keď viacerí v EÚ tieto sankcie kritizujú, je taký postoj veľmi dôležitý.

Verím aj to, že AKK sa zasadí aj za okamžité stopnutie projektu Nord Stream 2.

Chcel by som ešte nemeckej verejnosti povedať, že ako primátor nášho hlavného mesta som ju pozval na oficiálnu návštevu Ukrajiny a šéfka CDU mi to už aj prisľúbila.“