Primátor Bihaču hrozí bojkotom utečeneckého tábora, lebo mesto nemá peniaze

19.10.2019 23:27

Bosna Herzegovina patrí k najchudobnejším krajinám Európy, nie je v EÚ a predsa je postihnutá záplavou migrantov, ktorých pozvala „k sebe“ kancelárka Merkel.

Chudobné, vysoko zadĺžené 60 tisícové mesto Bihač, ktorého mestská kasa už dlho zýva prázdnotou, je jedným z tých miest v Bosne, kam už takmer tri roky prúdia migranti, ktorých do krajiny nikto nepozval a ani ich nechcel. Takmer všetci tam prichádzajú z Grécka a Bulharska s tým, že majú v úmysle ísť odtiaľ ďalej do bohatých štátov ako Nemecko, Rakúsko či Francúzsko. Ale len niektorým sa to podarí, a tak veľká väčšina z nich ostáva v úbohom Bihači.

Mesto dalo postaviť tábor pre utečencov, ale nedostalo na to ani jediné euro. Primátor Suhret Fazlič je zúfalý zo situácie, lebo EÚ mu cynicky odkázala, že mu nepošle žiadnu finančnú výpomoc.

Viac  brutálneho cynizmu zo strany Bruselu už nie je možné, lebo zdôvodnenie odmietnutia financií znie:

Tábor Vučjak pri Bihači nespĺňa naše štandardné normy a preto mesto nemôže dostať požadované financie.

Neuveriteľné a hanebné:

Bihač má na krku viac ako 6000 migrantov, ktorých musí živiť a Brusel vie veľmi dobre, že Bosna má tretiu najvyššiu nezamestnanosť na svete, pričom v Bihači je takmer každy druhý občan bez práce. Napriek tomu Brusel nepohne ani prstom, aby mestu pomohol v preťažkej situácii, do ktorej ho dostala nezodpovedná utečenecká politika nemeckej kancelárky.

Vo svojej zúfalosti chce teraz primátor Fazlič nechať situáciu eskalovať a chce dať pre tábor Vučjak odstaviť vodu i elektrický prúd. Čo sa potom udeje, to nevie nikto, ale možno to tušiť. Aj bosniacky Červený kríž varuje naliehavo pred možnou katastrofou, ku ktorej potom môže prísť. Zároveň Červený kríž oznámil, že už nemá žiadne financie na to, aby migrantov v tábere mohol zásobovať potravinami.

Jeho hovorca povedal, že pracovníci Červeného kríža nemôžu prebrať potom zodpovednosť za to, čo sa v tábore stane:

„Keď v tábore nebude žiadna voda a ani elektrina, tak sa migranti vzbúria a vtrhnú do mesta a čo bude potom, to si nechcem ani predstaviť.“

Napriek tomu chce Fazlič týmto zúfalým spôsobom upozorniť EÚ a najmä nemeckú kancelárku na to, že sú to len a len oni, ktorí sú plne zodpovední za to, čo sa v Bihači deje.