Prieskum: Väčšina Nemcov očakáva totálny úpadok Nemecka

23.10.2021 23:21

Prieskum, ktorý urobil Rheingold Inštitút pre hĺbkovú psychológiu v Kolíne ukázal, že dve tretiny Nemcov majú veľké obavy pred budúcnosťou. Hlavnými dôvodmi ich strachov je strata dôvery voči štátu a inštitúciám a rastúca polarizácia spoločnosti.

61 percent Nemcov je toho názoru, že Nemecko sa nachádza na prahu úpadku a dokonca v dohľadnej dobe aj možného rozpadu.

Stephan Grünevald, zakladateľ kolínskeho inštitútu je presvedčený, že  dôveru v budúcnosť  fundamentálne otriasli viaceré ťažké krízy v priebehu relatívne krátkeho času. Jeho prieskum ukázal, že najväčší strach z budúcnosti majú Nemci z prudkej zmeny klímy a z rozpadu spoločnosti.

Charakteristickou črtou Nemcov je ale to, že majú sklon k pesimizmu, a mali ho aj v časoch svojho tzv. hospodárskeho zázraku, aj keď bol podstatne menší ako teraz.

V súčasnej dobe ale ich pesimizmus doslova exploduje a to je nebezpečné pre celú Európu. Nemecko stratilo z veľkej časti to, čo ho niekoľko desaťročí po vojne robilo silným a sebavedomým:

Presnosť, organizovanosť, spoľahlivosť, svedomitosť, poriadok, čistotu, pracovitosť.

To všetko spôsobili cudzie vplyvy cudzích kultúr, ktoré prenikli do nemeckého etnika, premenili ho a jeho pozitívne vlastnosti oslabili a takpovediac vnútili mu svoje štruktúry.