Prezidentka Taiwanu provokuje Čínu – Peking hrozí vojenskou silou

29.03.2023 22:15

Taiwanská prezidentka  Cchaj Jing-wen dáva najavo, že si z Číny nič nerobí, má predsa za sebou USA. V stredu 29. marca nastúpila v Tchaj-pej do lietadla na desaťdňovú cestu, počas ktorej ju očakávajú oficiálne návštevy Guatemaly a Belize, ako aj New Yorku a Los Angeles.

Je to návšteva, ktorá maximálne rozčuľuje Čínu.

Peking rozhnevali tieto plány a pohrozil odvetou, ak sa Cchaj stretne s predstaviteľmi americkej vlády – predovšetkým s Kevinom McCarthym, predsedom Snemovne reprezentantov USA. Podľa správ sa s ním Cchaj tiež plánuje stretnúť.

Ale prezidentka ignoruje hrozby Pekingu. Novinárom povedala, že Taiwan má plné právo „spojiť sa so svetom“:

„Vonkajší tlak nám nezabráni v posune smerom k medzinárodnej spoločnosti. Sme pokojní, sebavedomí, nekompromisní a nevyzývaví.“

Čína, ktorá si nárokuje na Taiwan a pokladá ho za svoje vlastné územie, opakovane varovala amerických predstaviteľov a žiada ich, aby sa s prezidentkou nestretli. Toto sa považuje za podporu túžby ostrova byť považovaný za nezávislú krajinu.

Zhu Fenglian, hovorkyňa Úradu pre záležitosti Taiwanu, varovala prezidentku Taiwanu:

„Ak bude mať akýkoľvek kontakt s predsedom Snemovne reprezentantov USA McCarthym, bude to ďalšia provokácia, ktorá vážne poruší princíp jednej Číny, suverenitu Číny a naruší územnú celistvosť a zničí mier a stabilitu v Taiwanskom prielive."

Dodala: „Stretnutie rozhodne odmietame a určite podnikneme také kroky, aby Taiwan poriadne pocítil náš hnev.“