Prezident Vladimír Putin "zbohatol" tento rok zatiaľ už o 12,4 biliónov dolárov

16.08.2022 23:13

USA síce samozrejme „ušľachtilo“ vyhlasujú, že im ide o slobodu a zachovanie celistvosti Ukrajiny.  Ale kto pozná dejiny USA ten vie, že na začiatku každej z ich početných vojen, ktoré začali, bola „ušľachtilá“ motivácia, ako napr. aj vo vojne proti Iraku. V  skutočnosti ale vždy išlo len o  koristnícke záujmy USA.

A nasledovné riadky len potvrdzujú to, o čo USA v prípade Ukrajiny ide. Ukrajina je taká bohatá na nerastné suroviny, ako  len málokto na svete.

Z analýzy firmy SecDev, ktorej výsledky publikoval Washington Post, vyplýva, že ak Moskva anektuje do Ruska tie časti Ukrajiny, ktoré počas vojenskej operácie obsadila, tak Kyjev stratí približne dve tretiny svojich nerastných bohatstiev.  Rusko v súčasnosti kontroluje ukrajinské územia, kde sú nerastné suroviny v hodnote minimálne 12,4 bilión dolárov.

Experti firmy SecDev v rámci podrobnej analýzy vyhodnocovali 2209 ložisk nerastných bohatstiev Ukrajiny. Ich analytická expertíza ukázala, že Rusko má pod kontrolou zatiaľ 63 percent ukrajinského uhlia, 11 percent ropy, 20 percent zemného plynu, 42 percent kovov, 33 percent vzácnych zemín, včítane mimoriadne dôležitých minerálov, ako napr. lítium.

V Ukrajine sa nachádza až 117 zo 120 najčastejšie používaných kovov a minerálov na svete.

Od začiatku operácie na Ukrajine Moskva neustále rozširovala územia, ktoré kontrolovala a pritom zaberala čoraz viac hospodárskych centier.

Ako uvádza Washington Post tak aktuálne má Moskva pod kontrolou 41 veľkých uhoľných polí, 27 veľkých nálezísk zemného plynu, 9 veľkých ropných polí, 6 nálezísk železnej rudy, 2 náleziská titánovej rudy, jedno nálezisko uránu a jedno nálezisko lítia.