Prezident Ukrajiny nastúpil do úradu a rozpustil parlament. Zlepšia sa čoskoro vzťahy s Moskvou?

20.05.2019 22:08

Volodymyr Zelenskyj, novozvolený prezident Ukrajiny, sa ujal v pondelok svojej funkcie ako hlava štátu. Vo svojom prvom prejave v parlamente pred poslancami oznámil, že rozpúšťa parlament. Zároveň ohlásil nové parlamentné voľby, ktoré sa budú konať za dva mesiace. Pôvodne boli voľby stanovené na október 2019.

Dôvodom tejto zmeny je to, že Zelenskyj nemá v parlamente žiadnu vlastnú väčšinu, pomocou ktorej by mohol presadiť dôležité reformy, ktoré sľúbil svojim voličom.

Okrem toho prezident oznámil, že zruší imunitu poslancov, čo znamená, že budú môcť byť stíhaní tí, ktorí sa dopustili korupcie a tých nie je málo.

Ďalej prezident povedal, že už čoskoro  bude iniciovať opatrenia, ktoré zamedzia možnosť nezákonného obohacovania sa v pozícii verejného činiteľa. Tiež prepustí doterajšieho šéfa tajnej služby a generálneho prokurátora.

To všetko boli devótni a verní služobníci Porošenka. Patrili k nim aj minister zahraničia Klimkin a minister obrany Poltorak.

Klimkin už podal demisiu pre niekoľkými dňami a Poltorok odstúpil hneď po prejave nového prezidenta v pondelok.

Obaja boli hlavnými štváčmi proti Rusku v poverení Porošenka. Na záver svojej reči v parlamente požiadal Zelenskyj zvyšok vlády, aby taktiež odstúpila. Prezident povedal aj to, že urobí všetko pre to, aby sa ukončila vojna na východe Ukrajiny.

Kruhy blízke prezidentovi tvrdia, že čoskoro sa upravia aj vzťahy Ukrajiny s Ruskom.