Prezident ruskej Dumy: Ak Západ dodá Ukrajine moderné bojové tanky, hrozí svetu katastrofa

22.01.2023 21:38

Šéf ruského parlamentu Vjačeslav Volodin varoval dôrazne pred možnou tragédiou globálnych rozmerov, ak budú na Ukrajinu dodané moderné bojové tanky.

"Dodávka útočných zbraní kyjevskému režimu môže viesť ku globálnej katastrofe," napísal Volodin v Telegrame a ďalej:

“Rusko potom použije ešte silnejšie zbrane, ak USA a krajiny NATO dodajú Kyjevu zbrane, ktoré by sa dali použiť na opätovné dobytie územia, ktoré je teraz Ruskom.“

 

Prezident Dumy dal jasne najavo, že Rusko považuje útoky na niekdajšie ukrajinské regióny Luhansk, Doneck, Záporožie a Cherson, ktoré sa na základe rozhodnutia ich občanov v rámci referenda stali súčasťou Ruska, za útoky na svoje územie.

 

„Poslanci nemeckého Bundestagu a parlamentov v iných západných krajinách by si mali byť vedomí svojej veľkej zodpovednosti voči ľudstvu“, povedal Volodin.

 

„Ak tak ale neurobia, tak to môže viesť k strašnej vojne s úplne inými bojovými operáciami ako dosiaľ. A  vzhľadom na technologickú prevahu ruských zbraní by západní politici, ktorí robia rozhodnutia mali pochopiť, že to môže skončiť tragédiou globálnych rozmerov, ktorá zničí ich krajiny," oznámil Volodin.

 

Počas takmer rok trvajúcej vojny jadrová veľmoc Rusko viackrát deklarovala, že bude brániť aj právoplatne a v zmysle medzinárodného práva do Ruska  začlenené regióny všetkými prostriedkami, ktoré má k dispozícii.

 

„Argumenty, že jadrové mocnosti v minulosti v lokálnych konfliktoch nepoužili zbrane hromadného ničenia, sú neudržateľné,“ vyhlásil Volodin a k tomu doplnil:

 

„Krajiny NATO už poskytli Ukrajine mnoho ťažkých zbraní, vrátane ďalekonosného delostrelectva a početných raketometov, ktoré sa dajú použiť aj na opätovné dobytie území.“