Prezident Putin: Rusko bude silnejšie, istejšie a sociálnejšie a ostane mierumilovné

02.03.2018 16:02

Putinov každoročný príhovor ruskému náarodu patrí k  najvýznamnejším a najdôležitejším vystúpeniam v oblasti ruskej vnútornej politiky. Tento rok je ale o to dôležitejší, že za dva týžýdne – 18. marca -  sa v Rusku konajú prezidentské voľby. Tradične sa koná prezidentov príhovor v decembri.

Aj z časových dôvodov, ale najmä z dôvodu konania sa volieb v marci, bola jeho reč presunutá na tento mesiac.

Prezident oznámil národu, že jeho vláda pripravila rozsiahle nové sociálne programy, ktorých realizácia zdvihne životnú úroveň ľudí, predovšetkým ale v prípade sociálne slabých štruktúr ruského národa.

Podľa Putina žije v Rusku okolo 20 miliónov ľudí na hranici chudoby alebo pod ňou. Čo však je v každom prípade priazniejší ukazovateľ ako napr. v USA, kde rôzne štatitistiky uvádzajú počet medzi 45 až 58 miliónov ľudí žijúcich v úbohosti a chudobe.  

Vladimír Putin chce, ak bude zvolený, aby sa v priebehu šiestich rokov toto číslo v Rusko znížilo na 10 miliónov. Vyhlásil že meradlom úspechu politiky musí byť spokojnosť národa.

Prisľúbil urobiť aj všetko čo len bude možné preto, aby krajina bola schopná od roku 2020 postaviť každoročne byty pre 5 miliónov rodín. Ďalej zdôraznil, že dôchodky musia byť vždy zvyšované tak, aby presahovali infláciu.

Ohlásil aj veľké investície pre rozvoj regiónov a pre výstavbu ciest.

Jeho reč mala aj zahraničnopolitický rozmer. V tejto časti ostro atakoval novú americkú nukleárnu doktrínu, na ktorú bude Rusko adekvátne reagovať.

V rámci pripravovanej reakcii predstavil prezident nové typy rakiet ruskej armády. Medziinými ťažkú medzikontinentálnu raketu, ako aj ďalšie rakety s atómovými hlavicami a nový druh torpéda.

Podľa Putina nie je možné tieto typy zbraní neutralizovať pri ich útoku tradičnými prostriedkami.

Nezabudol pripomenúť, že Rusko nikoho nenapáda a neobsadzuje žiadne cudzie územia a ani v budúcnosti nemá v úmysle robiť inú politiku ako mierovú.