Prezident Morales na trojdňovej návšteve Nemecka, ignorovanej médiami. Jeho tvrdá kritika USA - 1.časť

06.11.2015 23:13

Počas návštevy (4.11.- 6.11.)  sa konalo aj stretnutie bolívijského prezidenta Eva Moralesa s kancelárkou Merkelovou. Evo Morales navštívil Nemecko po prvý raz. Boli nadviazané viaceré politické a hospodárske kontakty. Prezident prišiel do Nemecka aj so siedmymi ministrami.

Nemecké mainstream médiá, ktoré sú ovplyvňované a kontrolované USA, ignorovali návštevu prezidenta Moralesa a fakticky sa o nej nezmienili. Evo Morales je jedným z najvýznamnejších a najnekompromisnejších kritikov kapitalizmu a politiky USA.

Prezident absolvoval aj prednášku na Technickej Univerzite Berlín, kde bol jeho prednes oslavovaný priam freneticky prítomnými, ktorých bolo viac ako 2 000 - viac `ludí sa do sály nezmestilo. Azda najviac tlieskala prezidentovi Rita Süssmuth, CDU, niekdajšia prezidentka nemeckého Bundestagu. 

Jeho reč trvala viac ako hodinu a niesla sa v znamení veľkej kritiky USA a ich imperialistickej politiky. Prezident viackrát zdôraznil nezávislosť svojej krajiny od USA a od inštitúcii, ktoré ovláda Washington, ako napríklad Medzinárodný Menový Fond. 

Zmienil sa aj o obrovských premenách v jeho vlasti a zdôraznil, že po 500 ročnom útlaku indogénnych etník v Bolívii, sa po prvý raz podarilo zvrátiť tento strastiplný útlak až  v roku 2005, keď voľby s prevahou vyhrala jeho strana MAS - Movimiento al Socialismo, Hnutie za socializmus.

Morales je prvým prezidentom indiánskeho pôvodu v histórii latinskej Ameriky. Vo svojej reči v Berlíne poukázal aj na obrovské prekážky, s ktorými bol konfrontovaný zo strany USA, ktoré si doslova uzurpátorsky nárokovali na geopoliticky dôležité územia vo svojej "predizbe", v južnej Amerike, ku ktorým patrila aj Bolívia. 

Keď sa začal v Bolívii volebný boj v roku 2002, tak sa Biely Dom prostredníctvom svojho bolívijského veľvyslanca Manuela Rochu hrubo a nedovolene vmiešaval do neho a nehanebne a bezočivo difamoval Eva Moralesa ako Bin Ladina z Ánd.

pokračovanie nasleduje