Prezident Macron odmietol podporovať USA v spore o Taiwan: „To predsa nie je naša kríza“

11.04.2023 10:03

Francúzsky prezident Macron po návšteve Číny dal jasne najavo, že v otázke Taiwanu nestojí na strane Spojených štátov.

Francúzsko na strane USA - to bolo často tak, aj keď niekedy len „so škrípaním zubov“. Odrazu to prekvapujúco nie je tak!

 

Pokiaľ ide o Taiwan, prezident Emmanuel Macron nevidí najmenší dôvod na to, aby sa Európa dala zatiahnuť do tohto veľmi nebezpečného  konfliktu.

Macron to povedal v rozhovore po svojej štátnej návšteve Číny. Prezident Macron vidí „veľké riziko“ pre Európu, ak by sa zapojila do kríz, „ktoré nie sú naše“.

 

Macron na palube prezidentského lietadla počas letu z Číny hovoril pre Politico a Les Echos. Opäť sa rozhovoril o svojej teórii „strategickej autonómie“ pre Európu, ktorá by sa – pravdepodobne pod vedením Francúzska – mohla stať „treťou superveľmocou“.

 

Francúzsky prezident zdôraznil:

 

„Európania nedokážu vyriešiť krízu na Ukrajine; ako ale potom môžeme vierohodne povedať Taiwanu, že ak urobí niečo také, čo vyprovokuje Čínu, že tam budeme a zasiahnene?“

 

Podľa Macrona pre Európu existuje veľké riziko, že sa dostane do kríz, ktoré nie sú jej krízami, a to by jej potom bránilo v tom, aby si vybudovala svoju vlastnú strategickú autonómiu.

 

Čínsky prezident Si Ťin-pching a čínska vláda nadšene podporujú Macronovu koncepciu strategickej autonómie Európy, čo samozrejme mimoriadne hnevá a znervózňuje Spojené štáty.

 

Čínski predstavitelia sa neustále odvolávajú vo svojich dohodách s európskymi krajinami na túto Macronovu koncepciu.

 

Vláda v Pekingu sú presvedčení, že Západ je už na ústupe a Čína je na vzostupe a že oslabenie transatlantických väzieb pomôže urýchliť tento trend.

 

"Paradoxom by bolo, aby sme si mysleli, že sme len podporovateľmi Ameriky.

Otázka, ktorú si musia Európania zodpovedať je to, či je v našom záujme urýchliť krízu na Taiwane? Nie je.

Najhoršie by ale bolo myslieť si, že my, Európania, budeme musieť nasledovať  v prípade Taiwanu americkú agendu“,

povedal Macron v rozhovore.