Prezident, ktorý vraj dáva ľudí vraždiť a biskupom nadáva do „synov kuriev“. Je to pravda?

20.09.2016 14:20

 

Týmto mužom je Rodrigo Duterte, súčasný filipínsky prezident. Pred senátom filipínskeho štátu v Manile bolo vznesené pred niekoľkými dňami ťažké obvinenie. Niekdajší viacnásobný vrah z poverenia obvinil prezidenta Rodriga Duterteho. Edgar Matobato vystúpil pred senátom ako svedok a vypovedal, že prezident Duterte prikázal vraždiť ešte ako primátor mesta Davao svojich odporcov a kriminálnikov.

Duterte je aj kritikom USA

V tejto súvislosti však podotknem, že 71 ročný Duterte mal a má veľmi napätý vzťah s USA. Viackrát otvorene kritizoval americkú zahraničnú politiku a vojenskú rozpínavosť Washingtonu. Ešte ako kandidát na prezidenta povedal, že chce robiť politiku nezávislú od USA a potom, keď bol v máji zvolený za prezidenta, tak žiadal Biely Dom, aby zrušil svoju vojenskú prítomnosť na Filipínach.

Pripomeňme si, že aj brazílska prezidentka Dilma Rouseff nemala dobrý vzťah s USA, až ju to napokon stálo prezidentské kreslo, keď bola za „zvláštnych“ okolností obžalovaná z korupcie. Na Filipínach dlho vládli politici, ktorí boli voči USA devótne poslušní a aj vrstva superbohatých Filipínčanov je už tradične úzko prepojená s USA.

Odrazu úplne nečakane si však Filipínci zvolili prezidenta, ktorý je nepriateľom bohatých, nepriateľom vplyvných drogových dílerov a barónov a naviac nie je ani priateľom USA. To všetko sú samozrejme veľmi „zaťažujúce okolnosti“ pred senátom, ktorému pri vypočúvaní Matobatu predsedá senátorka  Leila de Lima, známa ako veľká kritička prezidenta Duterteho a zároveň obdivovateľka USA. Proamerické filipínske a západné média robia z neho najväčšieho netvora, sadistu a vraha.

 

Skutočná pravda o ňom je ale iná:

 

Filipíny majú už dávno obrovský drogový problém a ten sa rokmi zväčšoval, a to bez toho, aby predošlé vlády proti nemu niečo robili. Drogy a bieda sú na Filipínach zakorenené tak veľmi, ako len v málo krajinách Ázie. A predovšetkým čoraz viac narastajúca bieda je vodou na mlyn obchodu s drogami. Tisícky drogových barónov na Filipínach  sú milionármi a ich mená boli vládnúcim dobre známe, ale nič proti ním nepodnikli. Naopak, mnohí boli a sú s nimi úzko prepojení. To všetko nový prezident ale začal potláčať a rozbíjať.

Duterte, ktorého matka bola učiteľka a otec právnikom, už dávno vyhlásil drogám a všetkým, ktorí s nimi obchodovali, boj na život a na smrť a aj preto si ho Filipínčania zvolili za prezidenta a presadil sa vo voľbách s veľkou prevahou, čo sotva kto z vládnúcich koruptných filipínskych politikov očkával. Ani Washington nedokázal zvrátiť priebeh volieb, tak ako voľby ovplyvňoval v minulosti už aj v iných krajinách. Duterte plní svedomite svoj volebný sľub – boj proti drogám, biede a veľkej kriminalite.

Určite platí, že Duterte je mimoriadne tvrdým a nekompromisným mužom a niekto ho može považovať aj za brutálneho. Nie je však najväčšou brutalitou, ak niekto ožobračuje chudobných a kŕmi ich drogami a na základe toho sa brutálne obohacuje?

Dutarte nie je ani koruptný a ani neholduje bohatstvu a už vôbec neožobračuje svoj národ.

 

Kto je tento muž?

 

Nemal najmenší problém nedávno „uraziť“ amerického prezidenta Obamu, keď verejne vyhlásil, čo si o ňom myslí.  Obama na to odmietol už dohodnuté stretnutie s Dutertem. 

Duterte tiež nemal najmenší problém s tým, že označil katolícku cirkev Filipín za najpokryteckejšiu inštitúciu v krajine a viacerých biskupov nazval „synovia  kuriev“.

V roku 1972 ukončil na Univerzite v Manile štúdium a stal sa právnikom.

V rokoch 1988 až 1998 a 2001 až 2010 a opäť znova od roku 2013 až do svojho zvolenia v máji tohto roku za prezidenta, bol primátorom miliónového mesta Davao City. Ľudia ho milovali, o čom svedčí už len to, že tam bol takmer štvrťstoročia primátorom. Už vtedy bojoval s obrovským úspechom proti drogám a drogovým barónom a veľmi zlepšil sociálne pomery obyvateľov mesta. Bohatí a koruptní ho nenávideli a viackrát sa ho pokúsili dať zavraždiť. Bol predsa „rušiteľom“ zabehaného a fungujúceho systému vykorisťovania biednych.

Jeho zásluhou bola v meste minimalizovaná kriminalita a vytvorený poriadok, aký v žiadnom meste Filipín neexistuje. 

Davao sa stalo najčistejším mestom Filipín a platí tam prísny tempolimit pre motorové vozidlá a vo viacerých častiach mesta je prísny zákaz fajčenia. Pre mladistvých do 18 rokov platí zákaz vychádzania od 22. hodiny. To všetko znížilo veľkú kriminalitu mladistvých.

Preto sa nedivme, že Duterte je mnohými mocnými a bohatými a veľkou časťou katolickeho kléru nenávidený a preto sa ho chcú zbaviť buď „legálnou“ cestou, ako to bolo urobené nedávno s brazílskou prezidentkou, alebo ak to tak nepôjde, tak inými „metódami.

 

Taká je skutočná pravda o prezidentovi Dutertem. 

 

Mám o pomeroch okolo neho ešte veľa ďalších info. Ale to sem už nepatrí.

Mimochodom, na svete je málo prezidentov, ktorí nedávali a nedávajú vraždiť. V tom sa vôbec nelíšia od cisárov, kráľov a pápežov.