Prepracované a rozšírené (z 2.6.) : Viete koľko eur stojí príroda? Jej vrah je globálny kapitalizmus

14.06.2017 11:13

 

Ak by príroda dostávala výplatu za to čo všetko pre nás robí, tak by nás to vyšlo nesmierne draho. Tá suma je skutočne obrovská. Mali by sme ju preto ochraňovať viac ako najcennejší drahokam a viac ako oči v hlave. My ju ale radšej nezmyseľne ničíme. Príroda nám dáva nesmierne veľa. Spomeniem len niečo z jej skvelých darov. Voda, kyslík, ovocie, zelenina, mäso, nafta, plyn, atď. 

Americkí ekonómovia vyčíslili za rok 1997, akú hodnotu mali úhrnné služby prírody pre ľudstvo. Je to neuveriteľná suma 33 bilión dolárov. Úhrnný svetový produkt v tom roku bol naproti tomu len 17 bilión dolárov. 

Príroda je naša matka a naša živiteľka. Mali by sme mať k nej posvätnú úctu, tak ako ju voľakedy mali staré národy i Indiáni. 

Náš moderný svet a globálny kapitalizmus však vidia prírodu len ako niečo čo je možné neobmedzene vykorisťovať a ťažiť z toho maximálny zisk. Všade tam, kde má dnes globálny kapitalizmus dosah, tam je príroda bez najmenších zábran bezohľadne vykorisťovaná. A to je fakticky všade na svete. 

Z homo sapiensa sa žiaľ nestal homo sapiens sapiens, ako to predpovedali niektorí  filozofi, ale škrupulózny a prírodu ničiaci homo ekonomikus, ako to predpovedal Karol Marx. Táto sorta novodobých ľudí podriaďuje všetko na svete len vlastným vysoko egoistickým záujmom nech to stojí čokoľvek.

Marx ukázal analyticky už v 19. storočí, že kapitalizmus bude rastúcou mierou ničiť základné zdroje bohatstva celej spoločnosti – prírodu a prácu. Následky jeho pôsobenia postihujú predovšetkým najúbohejších, tých, ktorí žiju v nedostatku a núdzi a ich počet ďalej hrozivo narastá. Globálny kapitalizmus strhol na seba už totálne moc finančnú a politickú.  

Pritom zločinecky a bezohľadne ničí reprodukčnú schopnosť prírody. Produkuje systematicky megaprebytok pre privilegovaných a meganedostatok pre „tých dole“ – perverzné bohatstvo a smrtiacu žobrotu. A to všetko v globálnych rozmeroch.

V megaprebytku a v perverznom bohatstve je ale obsiahnuté nepredstaviteľné utrpenie a smrť miliónov ľudí a devastácia prírody non plus ultra. Je v ňom o. i. postupné vykynoženie etnika Ogoni v delte rieky Niger (zapríčiňovateľ: olejové koncerny), sú v ňom státisícky na hlad zomretých detí v obrovských regiónoch Afriky, ktoré sa v dôsledku oteplovania premeili na vyschnuté púšte, kde sa nič neurodí.

Sú v nich státisícky zneistených a existenčnými úzkosťami trpiacich ľudí – obyvateľov ostrovov, ktoré už čoskoro zhltnú stúpajúce hladiny oceánov. Sú v nich zotročené životy státisícov mizerne platených robotníkov na plantážach Fruit-Compagneis, v dolnosaských fabrických bitúnkoch, i na nedoziernych španielskych zeleninových poliach na juhu Španielska, atď…..

Desiatkam miliónom ľudí po celom svete vzal globálny kapitalizmus brutálnym spôsobom základy ich existencie a života a buď spôsobil ich smrť, alebo ich prinútil k úteku niekde tam, kde ich môže za hladovú mzdu v neľudských pracovných a sociálnych podmienkach vyciciavať.

Marx mal pravdu takmer vo všetkom, a to už chápu a dokonca hlásajú aj niektorí politici na Západe. Zničená príroda sa nedá zaplatiť žiadnymi peniazmi.

Ale platí najvyššie maximum:

Zem nás nepotrebuje, ale my Zem potrebujeme, bez jej prírody, ktorá nás živí a poskytuje nám zadarmo svoju nekonečnú krásu, neexistuje pre nás nijaká budúcnosť.