Prekvapujúci objav: Hviezdy sú mladšie ako stavebné kamene života

14.05.2021 23:33

Život môže vzniknúť len vtedy, ak sa planéty vytvoria v určitej vzdialenosti od hviezdy, ktorá tiež musí mať určité vlastnosti. Okrem toho tam musí byť aj isté množstvo vhodného stavebného materiálu, bez ktorého by sa nemohla realizovať biochémia života.

Odkiaľ sa tam ale tento materiál dostane?  

A ako a kde sa tento materiál vytvorí?

Skôr však ako na nejakej planéte môžu veľmi komplexné chemické reakcie iniciovať postupný vývoj života, tak musia existovať viaceré špecifické podmienky.

Planéta musí byť pevná skalnatá a musí sa nachádzať vo vhodnej vzdialenosti od hviezdy, ktorú obieha.

V tom prípade hovoríme, že je v biohabitálnej zóne, kde nie je ani príliš horúco a ani príliš mrazivo. Len potom sa na nej môžu spustiť pre život nevyhnutné chemické reakcie.

Na planéte však už musia existovať určité chemické elementy a zlúčeniny. Jednou z najdôležitejších je metanol, z ktorého potom  sa môžu vytvoriť rôzne molekuly života ako napríklad amínokyseliny.

Odkiaľ však pochádza tento metanol v mladej slnečnej sústave, v ktorej sa planéty ešte len začínajú vytvárať v protoplanetárnom kotúči (disku)?

Vedci z Univerzity Leiden v Holandsku zodpovedali túto otázku v magazíne Nature Astronomy.

Je známe, že metanol vzniká predovšetkým pri extrémne nízkych teplotách v hĺbkach kozmu na miniatúrnych zrniečkach kozmického prachu, na ktorých sa usadzuje CO2 a molekuly H2O. Následne hydrogenáciou CO2 vzniká metanol.

Tieto a ďalšie biomolekuly ako napr. aminokyseliny objavili astronómovia už dávnejšie v studených materiálnych mrakoch kozmu prostredníctvom ALMA-teleskopu.

Holandskí vedci z Leidenu našli jednoznačné stopy po metanole v obrovskom kotúči prachu, ktorý sa vytvoril okolo veľmi mladej hviezdy HD 100546, vzdialenej od nás 360 svetelných rokov, kde sa práve vytvárajú dve veľké plynové planéty.

Okrem toho vedci objavili jednoznačné dôkazy na to, že metanol musel existovať už v tej hmote (interstellárna a či medzihviezdna hmota), ktorá sa začala zhusťovať pri vznikaní slnečnej sústavy HD 100546.

A tak experti z Leidenu preukázali svojim výskumom, že hviezdy sú mladšie ako stavebné kamene života – čo je veľmi prekvapujúci nový poznatok.