Prekvapenie: Už aj Spiegel opakuje a rozširuje ruskú „propagandu“ o úpadku nemeckej ekonomiky?

15.09.2022 23:06

V stredu som publikoval článok o tom, ako Nemecko úspešne ničí svoju vlastnú ekonomiku na veľkú radosť USA. A písal som už vo viacerých článkoch aj o tom ako Brusel so svojimi sankciami ničí ekonomiku Európy a tým aj ekonomickú istotu občanov.

Najdramatickejšie je to v prípade ekonomického motora Európy – Nemecka – od ktorého je závislá celá Europa. Kto od začiatku tvrdil, že sankcie zničia oveľa viac ekonomiku Nemecka, a tým aj EÚ, a podstatne menej ruskú ekonomiku, ten bol mainstreamom a najmä Spieglom označovaný za šíriteľa takzvanej ruskej propagandy.

Odrazu sa rétorika tohto proamerického média začína v tomto smere meniť.

Začali sa v ňom objavovať články, ktoré potvrdzujú tieto ruské prognózy a konštatovania.

Napríklad 8. septembra sa v Spiegli objavil článok s nadpisom Drohende Pleitewelle: Jeden Tag erreichen uns Notrufe von Betrieben – Hrozí záplava krachujúcich firiem: Každý deň registrujeme núdzové telefonáty z takých firiem

Článok o. i. uvádza, že fakticky všetky nemecké branže vysielajú poplašné signály. Spiegel v ňom cituje šéfa BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie – Spolkový zväz nemeckého priemyslu), Zväz nemeckých remeselníkov, i Zväz rodinných firiem.

Všetci títo dôrazne varujú vládu pred blížiacou sa veľkou vlnou krachujúcich a skrachovaných firiem.

V Spiegli sa vyjadril prezident Zväzu rodinných firiem nasledovne:

„Obrovská vlna insolvencií sa už valí na nás a tá bude aj čoraz mohutnejšia. Stratíme desaťtisíce pracovných miest. Rusko zastavilo dodávky plynu a Nemecko má preto najvyššie ceny plynu na svete, osemnásobne vyššie ako v USA. To náš priemysel, to naše podniky viac nedokážu vydržať.

Môj krátky komentár:

„V jednom sa prezident Zväzu rodinných firiem ale veľmi mýli. Rusi plyn nezastavili. To bolo predsa rozhodnutie Bruselu a  Berlína odstaviť z prevádzky ruské plynové pipline a nesprevádzkovať Nordsteam 2.“

Takže nie „zlý“ Putin zapríčinil obrovskú infláciu a katastrofálnu ekonomickú recesiu, ale my sami sme si ju „hrdinsky“ spôsobili podľa motta: Vojna na Ukrajine je aj naša vojna – lepšie vyjadrené – je to vojna našich proamerických politikov.

Na záver ešte dodám, že Spiegel sa ešte „zabudol“ ospravedlniť čitateľom za zavádzanie, keď niekoľko mesiacov tvrdil, že sankcie Rusko dostanú na kolená a že my ich takmer ani nepocítime.