Prekvapenie: Už 2000 rokov sa pohybuje za Zemou malý „Mesiac“, ale astronómovia ho objavili až teraz !

05.06.2023 15:45

Astronómovia po prvý raz spozorovali nebeské teleso, ktoré je označené 2023 FW13 až v marci tohto roku prostredníctvom  Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope And Rapid Response System) teleskop-systému vo hvezdárni na Havaji.

 

Podľa Space.com existenciu tohto objektu v blízkosti našej planéty potvrdili aj ďalšie teleskopy a Centrum pre malé planéty Medzinárodnej astronomickej únie ho v apríli oficiálne zaradilo medzi známe kozmické objekty.

 

Vtedy o tomto objave prvýkrát informoval francúzsky astronóm a novinár Adrien Coffinet.

Na prvý pohľad sa zdalo, že objav ený objekt obieha okolo našej planéty, vďaka čomu by bol ďalším mesiacom Zeme.

 

Tento malý asteroid však v skutočnosti obieha okolo Slnka, ako informovala webová stránka pre vesmírne spravodajstvo Sky & Telescope. Pohybuje sa zhruba po rovnakej obežnej dráhe a rovnakou rýchlosťou ako naša planéta.

 

"Zem v skutočnosti nehrá žiadnu rolu pri jeho pohybe, a objekt je len náhodou akoby naviazaný na Zem a na jej obežnú dráhu,"

 

povedal Alan Harris, vedec zo Space Science Institute, pre Sky & Telescope.

 

To znamená, že 2023 FW13 je „kvázi mesiac“, nazývaný aj „falošný a či nepravý mesiac“.

 

Za normálnych okolností kvázi-mesiace sledujú Zem len niekoľko desaťročí, ale tento je iný. Z údajov, ktoré zozbierali o jeho obežnej dráhe, astronómovia vypočítali, že tento asteroid je v blízkosti našej planéty približne od roku 100 pred Kristom.

 

Asteroid je dlhý asi 20 metrov, čo je približne veľkosť veľkého nákladného auta, a podľa Space.com by bol v najbližšom bode svojej obežnej dráhy vo vzdialenosti asi 14 miliónov kilometrov od Zeme. Pre porovnanie, Mesiac – ktorý všetci poznáme a obdivujeme – je vzdialený len asi 384 400 kilometrov. Je teda nanajvýš nepravdepodobné, že by tento asteroid zasiahol Zem.