Prekvapenie: Šéf durínskej AfD Höcke sa bude uchádzať o pozíciu šéfa durínskej vlády

02.03.2020 23:03

Voľby sa budú konať 4. marca tohto roku. Durínska AfD  posiela do volieb ako kandidáta na kreslo ministerského predsedu Durínska svojho šéfa a zároveň aj šéfa frakcie AfD v durínskom parlamente, Björna Höckeho.

Oznámila to v pondelok v Erfurte frakcia AfD. Druhým kandidátom je exšéf durínskej vlády Bodo Ramelow (Ľavica). Jeho opätovné zvolenie stroskotalo začiatkom februára, keď neuspel vo voľbách.

Vtedy AfD nenominovala vlastného kandidáta, ale na odporúčanie Höckeho, dala strana hlasy Thomasovi Kemmerichovi FDP, ktorý aj s hlasmi CDU bol zvolený. Po nedemokratickom zásahu pobúrenej kancelárky, ktorá bola celá bez seba z toho, že bol zvolený zásluhou AfD, musel odstúpiť po jednom dni „vládnutia“.

Početní členovia durínskej CDU odsudzovali zákrok kancelárkay a otvorene vyjadrovali nespokojnosť. V  tejto súvislosti je jasné, že hoci Merkel teraz prikázala podporiť Ramelowa, ktorého budú voliť Zelení, Ľavica a SPD (bez hlasov CDU by mu ale chýbali štyri hlasy k zvoleniu), vôbec nie je isté, či ho CDU aj naozaj podporí.

Keďže ide o tajné hlasovanie, tak Höcke buď len dúfa, že z pomsty voči kancelárky dostane aj hlasy CDU, alebo nie je vylúčené, že v zákulisí sa už dohodol s poslancami CDU a vie, že mu dajú svoje hlasy. Je všeobecne známe, že nejeden východonemecký politik CDU je za spoluprácu s AfD.

V každom prípade budú voľby v Erfurte v stredu veľmi brizantné.