Prekvapenie: Federica Mogherini varovala pred vojenskou intervenciou vo Venezuele

12.03.2019 23:02

Šéfka európskej zahraničnej politiky Federica Mogherini povedala v utorok v Bezpečnostnej rade OSN v New Yorku, že varuje pred akýmkoľvek vojenským zásahom vo Venezuele. To sa nečakalo a prišlo to úplne prekvapujúco. Lebo hlavné EÚ štáty, Nemecko a Francúzsko už pred niekoľkými týždňami uznali Guaida ako prechodného prezidenta a ten sa niekoľkokrát vyjadril, že ak Maduro neodstúpi dobrovoľne, tak že vojenský zásah USA je nevyhnutný. A Washington Madurovi už viackrát pohrozil vojenskou silou

Mogherini povedala v utorok:

„Vojenský zásah zvonku na územie Venezuely je absolútne neakceptovateľný.“

Tým sa postavila proti USA i proti samozvancovi Guaidovi.

Z toho vyplýva, že tak musela konať nielen so súhlasom Berlína i Paríža, ale v ich poverení. To naznačuje, že EÚ prehodnotila situáciu a zmenilo svoj postoj k prezidentovi Madurovi.

Z Berlína prišla informácia, že EÚ vytvorila medzinárodnú kontaktnú skupinu, do ktorej patrí aj Nemecko a Francúzsko. Skupina vedie rozhovory s venezuelskou vládou i s opozíciu a ich cieľom je dosiahnutie mierového riešenia kritickej situácie vo Venezuele, a ako povedal hovorca skupiny, tak sa urobí všetko preto, aby riešenie bolo demokratické.

Nemenovaný francúzsky zdroj tvrdí, že za zmenou postoja Berlína a Paríža je Peking a Moskva.