Prekvapenie: Briti môžu ostať v EÚ; lebo aj keď všetci hovoria o Brexite, nie je to ešte hotová vec

03.07.2016 10:39

Brexit nie je ešte realitou! Briti majú možnosť zvrátiť výsledok referenda o Brexite a ostať aj naďalej v EÚ. V britskej ústave totiž existuje špeciálny článok 50. Je to takzvaný článok o výstupe Veľkej Británie z EÚ.

Na základe rozhodnutia odstupujúceho premiéra Camerona nezaktivovať článok 50 v ústave, má Británia teraz čas si dôkladne premyslieť všetky konzekvencie, ktoré pre ňu vyplynú po odchode z EÚ. Ide o špeciálny zákon, ktorý hovorí o tom, ako sa má postupovať v prípade rozhodnutia odísť z EÚ.

Už teraz sa ukazuje, že negatívne dôsledky takého kroku by pre Britániu boli oveľa negatívnejšie, ako ich národu opisovali autority, ktoré ho propagovali. Viacerí britskí a zahraniční ekonómovia predpovedajú Británii veľkú dlhodobú recesiu. Okrem toho sa očakáva rozpadnutie Veľkej Británie. Aj rady tých politikov, ktorí podporovali Brexit, teraz rednú.

Známy britský žurnalista John Cassidy, predpokladá aj takú možnosť, že britský parlament bude blokovať aktivovanie článku 50.

Parlament je k tomu oprávnený. A tak napriek výsledku referenda, ktorý hovoril o víťazstve „Brexitárov“, rozhodné slovo v tejto veci má parlament v Londýne. Labour-poslanec David Lammy sa vyjadril nasledovne: „Je v moci členov parlamentu, aby toto šialenstvo zabrzdili.“ Vyjadril sa tak pre Guardian.

Mimochodom, viac ako 3 milióny Britov medzičasom podpísali petíciu, v ktorej žiadajú nové referendum.

História EÚ nás však učí, že niečo podobné sa už odohralo, a to dokonca dvakrát a síce s dobrým koncom. V roku 1992 odmietli Dáni referendom Maastricht-dohodu. V roku 2001 odmietli Ìri dohodu z Nice a v roku 2008 boli proti lisabonskej zmluve.

 Vo všetkých týchto prípadoch napokon urobil Brusel  Dánom aj Írom isté ústupky a situácia sa vyrešila tým, že sa konali nové referendá, v ktorých sa oba národy vyslovili za dohody. A tak ešte nesmúťme (jedna časť z nás) za „bratstvom“ s úžasnou? Britániou  a ani sa ešte netešme (druhá časť z nás), že „odporno-hnusná“ Británia je už von z nášho spolku.